Mali princ


Slika Odluka da se 05. svibnja proglasi Nacionalnim danom osoba s cerebralnom paralizom u Republici Hrvatskoj donjeta je 2001. godine. Od tada se Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom svake godine obilježava diljem zemlje. Na ovaj dan posebno se skreće pozornost na probleme s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom, naglašavaju se medicinski, socijalni, psihološki i ekonomski aspekti bolesti, a posebno se naglašava kako je bitno da se u društvu promijeni slika o cerebralnoj paralizi.

Cerebralna paraliza definira se kao grupa poremećaja pokreta i položaja, perceptivnih i kognitivnih funkcija koja nastaje tijekom razvoja, prije ili tijekom poroda ili u prvim dojenačkim mjesecima. Pojam «cerebralna» odnosi se na mozak, a «paraliza» na poremećaj pokreta i položaja, dakle to je grupa poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Republika Hrvatska druga je zemlja na svijetu koja je proglasila Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom kako bi na taj način senzibilizirala javnost o problemima ove kategorije osoba s invaliditetom.

Ciljevi Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom su:

  • informirati i povećati znanje i svjesnost građana i osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji o tome što je cerebralna paraliza, a što nije
  • naglasiti medicinske, psihološke, socijalne i ekonomske aspekte cerebralne paralize
  • alarmirati nadležna ministarstva, organe lokalne uprave i samouprave, kao i medije o problemima osoba s cerebralnom paralizom
  • promijeniti sliku o cerebralnoj paralizi i dopustiti osobama s cerebralnom paralizom da imaju svoje mjesto u društvu
  • postići bolje razumijevanje i prihvaćanje osoba s cerebralnom paralizom od strane odgajatelja u vrtićima, nastavnika u školama, poslodavaca i drugih zaposlenika, te cjelokupne javnosti

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize i Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb ove godine organiziraju niz aktivnosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Na Tribini Grada Zagreba, 04.05.2012., s početkom u 09:00 sati, održati će se okrugli stol «Život osoba s cerebralnom paralizom u zajednici». Zajednička središnja proslava Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom održati će se na jezeru Bundek, 05.05.2012., s početkom u 11:00 sati. Organizirati će se roštiljada, razne igre, ples, pjevanje i druženje. Također, službeno će započeti Akcija prikupljanja sredstava za osnivanje stambene zajednice prodajom proizvoda koje su izradile osobe s cerebralnom paralizom. Prvenstvo Hrvatske u boćanju osoba s invaliditetom održati će se 06.05.2012. i COO Vinko Bek, s početkom u 09:00 sati.

Udruga «Mali princ» i ove godine prigodno će obilježiti Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.

{mosimage} Na igraonici, u srijedu 02.05.2012., pročitali smo slikovnice «Ne zovi me posebnim» i «Cerebralac ide u školu». Nakon rasprave i izrade plakata zaključili smo kako djeca i odrasli s cerebralnom paralizom mogu učiti, igrati se, baviti se sportom, raditi – baš kao i svi ostali.

U četvrtak, 03.05.2012. u popodnevnim satima na Obiteljskom radiju Ivanić sudjeluju članovi i stručni suradnici Udruge te govore o cerebralnoj paralizi; o životu osoba s cerebralnom paralizom u lokalnoj zajednici te o aktivnostima koje Udruga provodi, a u kojima stručnjaci rade sa djecom sa cerebralnom paralizom.

 

Članovi, volonteri i stručni suradnici udruge «Mali princ» upućuju čestitku povodom 05. svibnja, Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom.

 

Razlike nisu važne

Ja idem na ples.

Ona ide na terapiju.

Ja pijem iz čaše i jedem

običnu hranu.

Ona pije iz bočice i jede kašastu hranu.

Ne marim što drugi ljudi kažu!

Erica Jensen

Facebook podijeli