Mali princ


Uslijedio nam je još jedan, za nas važan datum, 5. svibnja - Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, kojega smo kao i prethodnih godina prigodno obilježili.

U srijedu, 04.05.2016. godine, u Udruzi roditelja djece i osoba s invaliditetom "Mali princ" sve je bilo spremno za obilježavanje 5. svibnja- Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Cerebralna paraliza može se definirati kao "grupa poremećaja pokreta i položaja uzrokovana oštećenjem mozga u ranim stadijima razvoja. To je medicinski, sociološki i psihološki problem". Procjenjuje se da u svijetu živi oko 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom.

U udruzi smo taj dan obilježili izradom prigodnog plakata kojeg smo nazvali "Malo drvo znanja" jer su njegove grane, umjesto lišća, nosile prigodne informacije koje se odnose na cerebralnu paralizu. Plakat je prepoznatljive zelene boje jer je ta boja simbol cerebralne paralize. U pravom timskom duhu svatko je dobio neki mali zadatak u izradi plakata te je zbog toga i rezultat na kraju bio i više nego uspješan. Na plakat smo, osim drveta, nalijepili i kovertu te u nju stavili nekoliko kratkih "pozitivnih poruka" s lijepim željama te smo se na plakat svi potpisali. Plakat će biti izložen u Osnovnoj školi Đure Deželića u Ivanić- Gradu.

U četvrtak, 05.05.2016. godine sudjelovali smo na okruglom stolu "Izgradnja kapaciteta za socijalne usluge u zajednici" u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize. Dobrodošlicu svima prisutnima izrazili su članovi CeDePe-Zagreb prigodnim glazbenim nastupom uz pjesme "Dobro mi došel, prijatel" i "Vjeruj u ljubav".

    

Prikazan je rad udruga osoba s invaliditetom u pružanju usluga, uz primjere dobre prakse te je ukazano na potrebu širenja mreža usluga prema potrebama u zajednici. Ukazano je i na potrebu za osiguravanjem stalnosti i standarda socijalnih usluga, budući da se sada sve usluge financiraju uglavnom samo na razini projekata. Naglašeno je kako u društvu još uvijek nema dovoljno tolerancije prema različitosti i osobama s invaliditetom te da zajedničkim snagama možemo postići ono što osobe s invaliditetom zaslužuju, a to je kvalitetan život .

 

Facebook podijeli