Mali princ


Danas, 05.05.2017., obilježava se Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, a Udruga „Mali princ“ ove godine ga je obilježila s učenicima srednje škole Ivan Švear. Zajedničkim snagama su srednjoškolci, članovi i volonteri Udruge oslikavali bijela platna te su na jedinstven i kreativan način proslavili ovaj poseban dan.  Ovim putem zahvaljujemo djelatnicima i učenicima srednje škole Ivan Švear na druženju i pomoći oko obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom.

Cerebralna paraliza je grupa poremećaja pokreta i položaja uzrokovana oštećenjem mozga u ranim stadijima razvoja. Oštećenje može nastati prije, za vrijeme ili nakon porođaja. Simptomi ovise o intenzitetu i mjestu oštećenja u mozgu pa mogu biti prisutne i poteškoće u razvoju, poteškoće u učenju, poteškoće u govoru, problemi sluha i vida. Simptomi koji mogu upućivati na oštećenje mozga u ranoj dobi su:

  • otežano sisanje, disanje i gutanje
  • slaba kontrola glave poslije dobi od tri mjeseca
  • prekomjerna napetost ili mlohavost mišića
  • nesposobnost sjedenja bez potpore od 8 mjeseca
  • poteškoće hranjenja
  • upotreba samo jedne strane tijela
  • odsutnost osmijeha

Rehabilitacija olakšava život osobama s cerebralnom paralizom i ima dobre učinke u osposobljavanju oboljelih. Intenzivna rehabilitacija znatno nadoknađuje postojeća oštećenja. Usmjerena je na sprečavanje razvitka trajnih deformacija vježbama za ukočene mišiće i pronalaženje najpovoljnijih položaja zahvaćenih udova. Zahvaljujući fizikalnoj terapiji čak i djeca koja nisu nikad hodala mogu prohodati uz upotrebu pomoćnih naprava: hodalica, paralelnih prečaka i dvostrukih metalnih udlaga. Ono što je važno naglasiti s javnozdravstvenog stajališta je da je cerebralna paraliza medicinski, psihološki i socijalni problem. Niz problema s kojima se suočavaju oboljeli i njihove obitelji zahtijeva interdisciplinarni pristup. 

Na razini promicanja i unaprjeđenja zdravlja potrebna je trajna senzibilizacija i upoznavanje šire javnosti s problemima s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom (kao i ostale osobe s invaliditetom). Važno je stalno iznova usmjeravati pažnju društva na psihološke, socijalne, medicinske i ekonomske aspekte cerebralne paralize.

 

Danas nosimo zeleno u znak podrške!

 

Korištena literatura: www.hsucdp.hr, www.stampar.hr

 

AUTOR ČLANKA: Maja Romanić

 

Facebook podijeli