Mali princ


U sklopu projekta „I ja imam svoje ja- Pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom “Mali princ'' , 10.05. uspješno je održala i treću edukativnu radionicu, ovoga puta za djecu 4.b razreda Osnovne škole Đure Deželića.

Uz međusobnu suradnju djece i interakciju, postignut je cilj ove edukativne radionice, a to je poboljšati informiranost djece o njihovim pravima i integraciji, te omogućiti djeci izražavanje vlastitog mišljenja. Na ovoj edukativnoj radionici sudjelovalo je šesnaestero djece, te njihova učiteljica, uz čiju je suradnju ova radionica vrlo uspješno provedena.

 

Nakon kratkog predstavljanja, radionicu smo započeli edukativnom igrom. Cilj igre bio je kroz razgovor navesti djecu da sami kažu koja dječja prava znaju, što znače, te ih naučiti da ta prava vrijede za svu djecu. Nakon uvodne igre razgovarali smo o različitostima, o tome kako nismo svi isti i kako je svatko poseban na svoj način. Više smo se osvrnuli na cerebralnu paralizu. Djeca su interaktivno sudjelovala u razgovoru o CP-u, pogledala PowerPoint prezentaciju  koja pokazuje slike djece s cerebralnom paralizom, njihova pomagala za kretanje i komunikaciju,  što ih je dodatno motiviralo na postavljanje pitanja i davanje komentara. Kroz razgovor smo došli do zaključka kako nismo svi isti, niti izgledom, niti karakterno, da jedni druge takvima trebamo prihvatiti, te da sva djeca imaju jednaka prava. Spomenuli smo da se 05. svibnja obilježava Nacionalni dan cerebralne paralize, te su djeca kao znak podrške osobama s CP-o obukli zelene majice. Na kraju prvog djela radionice svi smo zajedno otpjevali pjesmicu „Različitost je fora“, u kojoj smo ujedinili sve što smo naučili na radionici, što im se jako svidjelo.

Drugi dio radionice započeli smo sa kreativnim djelom. Na kreativnom djelu, djeca su aktivno sudjelovali i na zelenom kolaž papiru preslikali svoj dlan te ga izrezali. Ukrašavali su svoje dlanove i na njih pisali poruke za djecu i osobe s cerebralnom paralizom, te je svako dijete dobilo za izrezati po jedan cvjetić. Svi smo zajedno napravili plakat na kojemu je bilo stablo s granama te su njihovi dlanovi tvorili krošnju tog stabla, a cvjetiće su zalijepili ispod stabla.

 

Zajedno smo došli do zaključka da je svatko od nas po nečemu drugačiji, da su različitosti fora, da nam različitost ne smeta da budemo s nekim prijatelj, te da bez obzira na različitosti svi imamo jednaka prava. Djeca su pozitivno reagirala na ovu edukativnu radionicu navodeći kako im se svidjela radionica u cijelosti, ali kao neke od najboljih dijelova izdvajaju izrezivanje i ukrašavanje dlanova i pjevanje pjesmice. 

 

 

 

 

Zahvaljujem djeci koja su prisustvovali radionici te na njihovim osmjesima, što su aktivno sudjelovali u radionici, iznosili svoja mišljenja, postavljali pitanja, pjevali, izrezivali i ukrašavali dlanove i naravno naučili nešto novo.

Facebook podijeli