Mali princ


Dana 6. listopada 2020. godine obilježili smo Svjetski dan cerebralne paralize. Cilj obilježavanja je podizanje znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi. Trenutno u svijetu živi oko 17 milijuna osoba s CP. Obilježavanjem ovog dana nastoji se djeci i osobama s cerebralnom paralizom osigurati ista prava, pristup i mogućnosti u društvu.

Udruga „Mali princ“ je ove godine odlučila obilježiti ovaj poseban dan na poseban način. Jedan od glavnih ciljeva Udruge je stvaranje uvjeta jednakih mogućnosti u lokalnoj zajednici za osobe s invaliditetom koji obuhvaća i evidentiranje, uklanjanje i sprječavanje arhitektonskih barijera. S jednom takvom barijerom se članovi Udruge, kao i ostale osobe s invaliditetom u našoj lokalnoj zajednici susreću na mnogim mjestima u našem Gradu. Riječ je o nepoštivanju parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom, pa smo s tim u vezi, dogovorili sastanak s predstavnicima Policijske postaje Ivanić-Grad Davorom Jakšićem i Marijanom Rustjom, te komunalnim redarom Tomislavom Abramovićem.

Na sastanku se pričalo o postojećim problemima s kojima se susreću članovi naše Udruge, njihovi roditelji, ali i ostale osobe s invaliditetom u našoj lokalnoj zajednici. Dogovoreno je da će se parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom češće obilaziti od strane službenika Policijske postaje Ivanić-Grad kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo parkiranje na za njih predviđenim mjestima te kako bi im na taj način pružili jednake mogućnosti u našoj lokalnoj zajednici.

Osobama s invaliditetom je potrebno parkirališno mjesto koje se nalazi što bliže njihovom odredištu, koje je adekvatno označeno kako bi nesmetano mogle ući/izaći iz automobila te obaviti određene poslove. Mnogi se od njih zbog zauzetosti označenih parkirališnih mjesta često vraćaju kući ne obavivši planirano, upravo zbog kršenja njihovih prava.

Ovim bi putem željeli zamoliti naše sugrađane i sugrađanke, sve osobe koje borave u našem Gradu, da poštuju Zakone i iskažu humanost i empatiju te da ne parkiraju na mjestima za osobe s invaliditetom!

Facebook podijeli