Mali princ


U četvrtak, 05.05.2022. godine, obilježili smo Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, organizirali smo info-pult (štand) koji se nalazio u centru Grada Ivanić-Grada na području „kod sata“. Mogli ste nas pronaći u razdoblju od 08:00-13:00h, a izlagali smo kreativne radove koje su izradili naši korisnici na kreativnim radionicama te smo dijelili zelene balone!

Zašto baš zelene balone? Zelena je boja rasta, obnavljanja života, ispunjava vibracijama te je zato zelena vrpca i odabrana kao simbol Svjetskog, ali i Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Na ovaj način smo pružili podršku u svakom koraku za koji se bore od malih nogu.

Pridružili su nam se i predsjednik Udruge Dubravko Pavković te dogradonačelnik Grada Ivanić-Grada, gospodin Tomislav Cuvaj , kao i načelnik Općine Kloštar Ivanić, gospodin Željko Filipović, koje je intervjuirao naš koordinator za OSI Juraj Pavković!

Želimo se zahvaliti svima koji su nam se pridružili, posebno ljudima koji su svojom donacijom podržali naš svakodnevni rad i trud!

Cerebralna paraliza je najčešći uzrok težih neuromotornih odstupanja kod djece, a predstavlja klinički entitet kojim se označava skupina neprogresivnih, ali često promjenjivih motoričkih poremećaja uzrokovanih razvojnim poremećajem ili oštećenjem mozga u ranom stadiju razvoja. Prevalencija, prema dostupnim rezultatima iz znanstvene literature, kreće se oko 2,0 – 3,0 / 1.000 živorođene djece. Cerebralna paraliza je klinička dijagnoza koja se temelji na anamnezi, kliničkoj slici i tijeku bolesti, a očituje se neuromotornim poremećajem kontrole položaja i pokreta tijela, tonusa i refleksa već od dojenačke dobi (neurološki sindromi), često promjenjivim simptomima, ali redovito uz usporen razvoj motorike.

Facebook podijeli