Mali princ


Obavještavamo sve roditelje djece s teškoćama u razvoju koji su korisnici doplatka za djecu ili im je pravo ukinuto zbog ispunjavanja 27 godina života djeteta da je na sjednici Hrvatskog sabora održanoj dana 08.07.2015. donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, koji stupa na snagu 01.09.2015. Objavljen je u Narodnim novinama broj 82. od 24.07.2015.

Facebook podijeli

Opširnije...

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na svojim web stranicama objavio je novi Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima.

Tekst Pravilnika donosimo ovdje.

Također, donosimo i Popis ortopedskih i drugih pomagala (preuzeti možete ovdje) te Potvrdu o ortopedskim pomagalima (preuzeti možete ovdje).

Facebook podijeli

Provodeći odluku Gradske skupštine Grada Zagreba izglasanu na 28. sjednici, dana 28. srpnja 2011. godine podružnica Zagrebparking uvodi pogodnosti za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Facebook podijeli

Opširnije...

Najkasnije do 2012. godine u Hrvatskoj će se primjenjivati novi način ocjenjivanja invaliditeta. Dok se sada prema dijagnozi stupanj invaliditeta određuje u postocima, u buduće bi invalidi bili razvrstani u sedam kategorija i to ovisno o količini tuđe pomoći koja im je potrebna.

Naime, svi invalidi, i civilni, i vojni, izgubit će svoj status ako mogu samostalno funkcionirati, odnosno ako im za to ne treba tuđa pomoć minimalno sat i pol dnevno. Osobe koje su stekle status na temelju 'krive kičme' te, iako potpuno funkcionalne, primaju novčanu naknadu i imaju niz povlastica, poput privilegiranog parkiranja, besplatnih autocesta i trajekata te prednosti pri čekanju u javnim institucijama, moći će se, najkasnije od 2012. pozdraviti sa svojim statusom, objavio je Jutarnji list.

Facebook podijeli

Opširnije...

Tko i kako može ostvariti pravo na besplatne udžbenike:

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 24. srpnja 2009. godine donijela Odluku o financiranju nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola i međumjesnog prijevoza za učenike srednjih škola u školskoj godini 2009./2010. (NN 92/09 od 29.07.2009.)

Prema toj odluci pravo na besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva imaju:

  1. djeca hrvatskih branitelja prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji
  2. korisnici prava na stalnu pomoć iz sustava socijalne skrbi
  3. kao i korisnici prava na skrb izvan vlastite obitelji kojima je smještaj osiguran u udomiteljskoj obitelji, a polaznici su osnovne ili srednje škole sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Tim kategorijama učenika srednjih škola financirat će se i međumjesni prijevoz.

Facebook podijeli

Opširnije...

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor dana 03.06.2009. otvorila je Okrugli stol o temi «Terminologija osoba s invaliditetom i temeljne odrednice Zakona o suzbijanju diskriminacije» koji je organizirao Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na kojem je jednoglasno podržana Sheratonska deklaracija kojom su usvojeni termini „osoba s invaliditetom“ za odrasle s invaliditetom, jer se uz invalidnost ističe osobnost na prvom mjestu i za djecu „dijete s teškoćama u razvoju“ budući da kod djece postoji mogućnost liječenja i terapeutskih postupaka koji mogu promijeniti stanje.

Facebook podijeli

Opširnije...

Rekonstrukcije ulica Ivanić Grada bliže se kraju što svi skupa željno očekujemo, kao i ishod radova. Nadamo se da će nam grad biti ljepši, ali i pristupačniji za sve, posebice za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju koji se otežano kreću pomoću invalidskih kolica ili štaka. Dovršetak pojedinih rekonstrukcija potaknuo je predstavnike naše Udruge "Mali princ" da izađu na teren i snime zatečeno stanje kako bi provjerili da li se poštuje Zakon o prostornom uređenju i gradnji i Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti kojima se osobama smanjene pokretljivosti jamči pristupačnost građevina i neometano kretanje u prometu.

Facebook podijeli

Opširnije...