Mali princ


Udruga Mali princ i dalje provodi aktivnosti slobodnog vremena uz organiziranu podršku za članove naše Udruge, u sklopu Trogodišnjem programa financiranog  od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  Prošli tjedan naučili smo brinuti o okolišu i prirodi kroz recikliranje, napravili svoj mali vrt s povrćem i cvijećem te pokazali empatiju i prijateljstvo odlaskom u posjet našem dragom članu, uz razvoj socijalnih vještina.

Protekli tjedan započeo je s aktivnostima usmjerenim na očuvanje okoliša i recikliranju smeća. Aktivnost je bila usmjerena na recikliranje plastičnih ambalaža, na način da su prenamijenjene za hranilice za ptice. Članovi su se pozabavili izrezivanjem plastičnih boca i oslikavanjem istih kako bi se mogle objesiti na drvo i služiti za hranu za ptice. U skladu s tom aktivnošću više smo se pozabavili i samim načinom recikliranjem smeća, razvrstavanjem istog te bacanjem smeća u posebno označene kontejnere. Članovi su sami razvrstavali smeće u posebno označene kante za papir, plastiku i miješani otpad. Pokazali su zainteresiranost i znanje o potrebi recikliranja i očuvanja okoliša. Nakon toga pogledali su animirani film Wall-e koji je također bavi tematikom ekologije. Ova aktivnost pokazala se važnom zbog razvijanja svijesti o očuvanju okoliša te poticanju na svakodnevne aktivnosti razvrstavanja smeća kod kuće.

Sljedeći dan članovi su imali priliku napraviti vlastiti vrt koji će održavati i zalijevati. Pripremljene su im tegle, zemlja i biljke te je svatko od njih imao priliku okušati se u sadnji biljaka u tegli. Sadili smo razno začinsko bilje: matičnjak, mentu, origano, ružmarin,smilje koje vrlo dobro uspijeva u ovim mjesecima, ali i cvijeće te tikvice. Ova aktivnost pokazala se vrlo zanimljivom za članove, pažljivo su slijedili upute voditeljice te veliki dio posla obavili sami. Članovi su dobili dojam kako je to zasaditi vrt, što je sve potrebno za isto, a dobili su i dugoročnu obavezu održavanja i zalijevanja istog čime ih se potiče na samostalnost i odgovornost.

U srijedu nam je u goste na Igraonicu navratila mala mica koju su članovi od milja prozvali „Knedlica“. Svi su pokazali empatiju i brižnost, te su naučili kako brinuti o kućnim ljubimcima.

Za četvrtak je bio organiziran odlazak kod člana Udruge koji je oporavlja od operativnog zahvata. Tom prilikom članovi su naučili kako se ponašati kada dođu kod nekoga u goste, kako pozdraviti domaćine, što ponijeti kao mali znak pažnje i sl. Posjet članu Udruge prošao je u najboljem redu, članovi su pokazali da su usvojili naučeno i proveli su ugodno prijepodne družeći se. Ova aktivnost također potiče na samostalnost te učenju socijalnih vještina što je nužno potrebno za njihov daljnji razvoj i napredovanje u održavanju socijalnih odnosa.

Autor članka: Maja Romanić, voditeljica aktivnosti Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku

Facebook podijeli