Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću  „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Za početak tjedna smo se odlučili podružiti uz pečenje omiljenih palačinki te konzumaciju toplih napitaka i sokova. Pričali  smo o vremenu kada se nismo vidjeli te što se novo dogodilo. Uz smijeh smo se prisjetili svih smiješnih situacija te onoga što smo naučili. Članovi su u paru prevrtali i mazali palačinke te spravljali tople napitke učeći tako kako izvršavati svakodnevne radne zadatke. Razgovarali smo o tome što bi željeli još raditi u Udruzi te što bi mogli primjeniti u svakodnevnom životu. Članovi su pokazali izuzetno zanimanje za kuhanje, načine čišćenja, vrtlarenje te organiziranje zabave kao što je rođendan. Druženje smo nastavili igranjem badmintona te loptanjem razvijajući tako zanimanje za tjelovježbu i interes za očuvanje vlastitoga zdravlja.

Sljedeći dan smo se pozabavili povješću našega grada Ivanić-Grada pa su članovi uz pomoć članaka o povijesti grada napravili umnu mapu, tj.istaknuli najbitnije činjenice o gradu kao što su: postanak grada, broj stanovnika, nazivi kvartova u gradu, imena poznatih Ivanićana kroz povijest, znamenitosti u gradu ( Naftalan, Muzej Ivanić-Grad, stara jezgra…). Kroz analiziranje tekstova o gradu članovi su razvijali socijalne vještine i to slušanja jedan drugoga, poštivanje tuđeg mišljenja te samostalno donošenje zaključaka o konkretnim činjenicama iz tekstova. Na kraju smo se opustili uz sok i razgovor o svakodnevnim situacijama.

Posjetili smo i lječilište Naftalan pod stručnim vodstvom fizioterapeutkinje Martine Gregčević. Članovi su upoznati sa svim blagodatima naftalana te načinima kako se pacijenti mogu liječiti u Naftalanu. Naglasak je bio na kožne bolesti te bolesti zglobova i kralježnice. Članovi su sa zanimanjem pratili izlaganje i imali priliku uživo vidjeti kako pacijenti vježbaju i na koje sve načine možemo poboljšati svoje zdravstveno stanje. Odmah su istaknuli koje vježbe bi i oni sami trebali raditi pa su fizioterapeutkinji pokazivali bolna mjesta i tražili savjet. Na taj način su pokazali da mogu sami prepoznati na koji način mogu pomoći sebi i da je bitna ta interakcija njih i stručnjaka kako bi riješili svoj problem.

Priču o povijesti Grada zaokružili smo posjetom posebnog gosta. U goste nam je došao gospodin Ivica Gregurec odjeven u odijelo Đure Deželića, predstavio se članovima i pričao im o tome tko je bio Đuro Deželić, po čemu je bio poznat, od čega se sastojalo njegovo odijelo, čime se bavio u slobodno vrijeme i o njegovoj obitelji. Članovi su sa zanimanjem slušali te su na kraju postavljali pitanja: Kada se Đ. Deželić rodio? Kako mu se zvala žena? Koliko je imao djece? Kako se puši lula? Što se jelo u njegovo vrijeme? Cilj ovoga posjeta bio je potaknuti članove na razmišljanje o povijesnim činjenicama svoga zavičaja i na taj način osvjestiti važnost znamenitih povijesnih osoba, i njihovog djelovanja, za lokalnu zajednicu.

Facebook podijeli