Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U ovome tjednu bavili smo se sušenjem voća i povrća, bili smo u optici, knjižnici i na ribnjacima.

Tjedan smo počeli temom o načinima sušenja voća i povrća. Razgovarali smo o tome što doma sušimo i na koji način. Članovi su rekli da su sušili narančinu koru na radijatoru, šnite banana na suncu i male rajčice u pećnici. Upoznali smo i novi način sušenja, sušenje u dehidratoru. Narezali smo jabuku na tanke ploškice i mini rajčice i složili ih u ladice dehidratora. Naučili smo od čega se sastoji dehidrator i na koji način suši voće i povrće. Dok je dehidrator radio, razgovarali smo o tome što se još može sušiti i spremiti i zašto uopće sušimo voće i povrće. Zaključili smo da bi se voće i povrće upljesnivilo da ga svježeg narežemo i ostavimo u staklenoj tegli pa je iz tog razloga potrebno da sušenjem izađe sok koji je uzrok pljesnivosti. Prisjetili smo se da se sušiti može i ljekovito bilje za čajeve, začinsko bilje, gljive i sve voće i povrće koje želimo sačuvati da dulje traje. Razgovarali smo o tome koliko dugo treba sušiti pa smo zaključili da to ovisi o količini soka u voću i povrću, tj. da će se jabuka brže osušiti od naranče. I za kraj smo probali osušenu jabuku i rajčicu pa zaključili da su jako ukusne te da bismo sa sušenim voćem i povrćem mogli zamjeniti nezdrave grickalice. Naučili smo puno o svojstvu voća i povrća te o načinu njihovog spremanja, a isto tako osvijestili razliku između zdravih i nezdravih grickalica u svakodnevnom životu.

U utorak nas je put odveo u optiku “Pink”. Tamo su nas sračno dočekali vlasnici Zvonimira i Goran Jelaković te nam objasnili zašto služe dioptrijske naočale i na koji način otkrivamo trebaju li nam naočale ili ne. Svim članovima je pregledan vid i dobili su sugestije kome je potreban dodatni očni pregled. Članovi su bili u prilici isprobati razne okvire za dioptrijske naočale, što ih je jako zabavljalo, dok su jedni druge komentirali kako im naočale stoje. Vlasnica optike nam je ispričala ukratko i o građi oka te što se događa s očima da su im potrebne naočale. Tako smo naučili što su očni mišići, od čega se sastoji oko te što je dioptrija. Posjet je bio zanimljiv i poučan pa su za kraj članovi izabrali naočale po izboru i svi smo se slikali za uspomenu. Ovim posjetom su članovi shvatili važnost redovne kontrole vida te važnost pravilnog odabira dioptrijskih naočala.

 

Srijedom u našem gradu organizirano je čitanje knjiga u parku i kreativni kutić. Mi smo posjetili park te se pozabavili izradom čestitki za razne prigode. Članovi su imali priliku koristit razne materijale, od starih kalendara, škara, ljepila, papira svih vrsta…Napravili smo lijepe čestitke te ih namjenili dragim ljudima, a onda smo otišli u posjet Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad gdje smo pogledali sinkronizirani crtani film Rode. Crtani film je bilo poučan i humorističan, a govorio je o tome kako postoje dobri i zli ljudi te kako dobro uvijek pobjeđuje zlo. Smijali smo se, komentirali i veselili kad je film sretno završio. Razgovarali smo o likovima u filmu i zaključili da se nikako ne isplati u životu činiti ružne stvari te da uvijek, kada možemo, trebamo pomoći jedni drugima.

Zadnje druženje za ovaj tjedan proveli smo na ribnjacima. Ponijeli smo dekice, grickalice, sokove i društvene igre. Odložili smo stvari u sjenicu pa smo krenuli u obilazak ribnjaka. Imali smo što i vidjeti! Ribe su se bacale, velike i male, vidjeli smo zmiju kako pliva površinom vode, nekoliko vilin konjica, leptire, gazivode, hranili smo patke,prepoznali grm drijenka…Iščuđavali smo se ljepoti prirode i suživotu životinja i biljaka. Poslije obilaska i razgovora o svemu viđenom, počastili smo se grickalicama te igrali društvene igre. Osvijestili smo važnost boravka u prirodi i jednako tako očuvanje prirode, tj. da ne bacamo smeće u prirodu, ne uništavamo šumu i ne ugrožavamo životinje.

Život je lijep i treba ga živjeti punim plućima,

tako da uživamo u prirodi i pomažemo jedni drugima!

Facebook podijeli