Mali princ


I peti tjedan nastavljamo s direktnim radom s članovima u sklopu aktivnosti  „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio projekta „I ja imam svoje ja: pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici – II. faza“  financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tjedan je prošao u aktivnostima vezanima uz zdravu prehranu, sport te posjetima Turističkoj zajednici Grada Ivanić-Grada i Centru za posjetitelje.

Utorak je bio dan za razgovor o voću i povrću. Na početku smo razgovarali o povrću i voću koje članovi vole jesti te gdje možemo nabaviti povrće i voće koje trebamo. Tijekom razgovora smo naučili da je voće i povrće jako zdravo i da je bitno da je organski uzgojeno. Članovi su, kao pravi znalci, govorili kako je cikla dobra za krv, a mrkva za vid i da oni to povrće zato vole jesti. Objašnjavali su i kako njihove mame i bake sade u vrtu i plastenicima povrće te na koji način i oni sami pomažu. Potrudili su se da što vjerodostojnije izraze vlastito mišljenje i znanje o povrću i voću. Slijedila je igra s puzzlama koje treba složiti tako da uz pripadajuću sliku povrća ili voća nađemo i sliku stabljike ili stabla na kojoj to voće ili povrće raste. Bilo je tu raznog voća i povrća, ali smo sve uspješno uparili pa je samopouzdanje bilo na visokoj razini. Zatim smo razgovarali o voću koje se ne uzgaja kod nas, a možemo ga kupiti u trgovinama, kao što su kokos i ananas. Poslije naučenog o povrću i voću posjetili smo tržnicu. Tamo smo vidjeli sve voće i povrće o kojemu smo prethodno razgovarali. Članovi su sami izabrali voće i povrće za zdravi obrok te su razgovarali sa gospođama prodavačicama o svemu što ih zanima. Na taj način su razvijali svoje komunikacijske vještine i vidjeli su kako mogu primjeniti naučeno u svakodnevnim aktivnostima unutar lokalne zajednoce. Odabrali su naranče, limune, jabuke i mrkve pa je pao dogovor da u četvrtak pravimo limunadu i zdrave grickalice od nabavljenog voća i povrća.

   

U srijedu smo rezervirali posjet kuglani, a oduševljenje članova tom idejom je bilo neopisivo! Kad smo došli u kuglanu, prštala je pozitivna energija i želja za postizanjem što boljih rezultata. Isprobali smo sve tehnike bacanja kugle te jedni drugima pokazivali najbolje načine kako pogoditi čunjeve. Svatko je imao svoj način bacanja kugli, ali svima je bilo zajedničko to da su na očigled uživali u ovom sportu te nisu odustajali do krajnjih granica. Dovoljno je reći da je za kraj susreta glavno pitanje bilo: “Kad idemo opet?!” Ovime su članovi pokazali kako i oni mogu biti uspješni te je njihovo samopouzdanje raslo do neba i natrag.

   

U četvrtak smo uživali pripremajući i konzumirajući zdrave povrtno-voćne grickalice (jabuka, mrkva, naranča) i pijući zdravi napitak (limunadu). U pripremama su članovi pokazali spretnost u guljenju naranača, jabuka i mrkve. Izrazili su želju da žele to sve sami napraviti kako bi mogli i svojim ukućanima napraviti jednako zdrave grickalice i napitak. Sve su sami servirali u zdjelice, a napitak u vrč. Uživanje u zdravom obroku je bilo tim veće jer su članovi sve sami napravili. Ovime su članovi pokazali samostalnost u obavljanju svakodnevnih poslova bitnih za razvoj samopouzdanja. Poslije smo se zabavili rješavajući osmosmjerke s pojmovima voća i povrća. Pomagali smo jedni drugima tražeći pojmove i tako se zabavljajući i učili. Iza toga smo imali dogovorene susrete u Turističkoj zajednici i u Centru za posjetitelje. U Centru za posjetitelje nam je gospođa Suzana objasnila značenje riječi suvenir te nam pokazala proizvode lokalnih proizvođača koji se mogu kupiti. Članovima je bilo izuzetno zanimljivo pregledavati fotografije na ekranu na kojima su bili ljudi koje oni poznaju te su ih usput i imenovali i povezivali neke situacije s njima. Saznali su i da je funkcija ovog Centra  upoznavanje turista sa događanjima u Ivaniću te upućivanje na gastro i kulturne objekte. U nastavku smo posjetili ravnateljicu Turističke zajednice te s njom razgovarali o programima koji slijede u gradu i na koji način se naša Udruga i članovi mogu uključiti u život grada. Tako smo pozvani na niz radionica te izlaganje uradaka Udruge na sajmovima koji slijede. Članovi su komentirajući viđeno izražavali svoje mišljenje te sa novim saznanjima o svom gradu  doprinjeli uspješnom uključivanju u lokalnu zajednicu.

   

   

Sve u svemu, iza nas su ispunjeni, poučni i zabavni dani!

Marijana Gazić

Facebook podijeli