Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ovaj tjedan obilježili smo zdravim obrocima i tjelovježbom, te usvajanjem svakodnevnih vještina i novih znanja o svijetu oko nas. Naučili smo napraviti frape od banana, sašiti gumb, pripremiti zdravi ljetni ručak, upoznavali smo kontinente i države na globusu, bavili se sportom te učili o štednji i raspolaganju financijama. Na aktivnostima su nam se pridružili i novi volonteri, kojima ovim putem zahvaljujemo i želimo lijepu dobrodošlicu!

Ponedjeljak smo započeli laganim jutarnjim vježbama. Nakon zdrave tjelovježbe, odlučili smo se počastiti zdravim napitkom. U kuhinji smo pripremili sve što nam treba za izradu frapea. Podijelili smo poslove tako da je svatko nešto napravio; čistili smo banane, točili mlijeko, stavljali šećer, miksali te točili u čaše. Svi su naučili kako vrlo lako i jednostavno mogu sami kod kuće, bilo kada, napraviti odličan, a zdrav napitak. Kada smo završili s pripremom frapea sjeli smo za stol da kratko popričamo o proteklom vikendu. Članovi su sa zanimanjem slušali jedni druge, a i pritom pazili da jedni drugima ne upadaju u riječ. Uslijedio je razgovor o planetu Zemlji i što se na njoj nalazi. Uzeli smo globus pa su članovi na njemu pokazali more i kontinente. Odlučili smo potražiti Hrvatsku, a zatim i države s kojima je Hrvatska igrala na Svjetskom prvenstvu u nogometu. Članovi su bili dobro upoznati s tim koje su to države te su ih bez teškoća nabrojili. Svaki je član dobio zadatak da pronađe barem jednu od tih zemalja. Pokušali smo i odrediti koliko bi vremenski mogao trajati let od Hrvatske pa do svake od tih država. Bilo im je jako interesantno, svi su sudjelovali i naučili se snalaziti na globusu. Nakon toga još smo se primili i šivanja. Prvo smo porazgovarali o tome kako treba biti oprezan s iglom da se ne bi ozlijedili. Svaki član je izrezao komadić materijala u obliku srca, odabrao gumb i uz pomoć volontera i zaposlenika uvukao konac kroz iglu. Svi su uspješno sašili svoj gumb te će to moći napraviti i sami ubuduće. Na aktivnostima je sudjelovalo pet članova Udruge, dvije volonterke i dvoje djece iz lokalne zajednice.

Kako bismo se što lakše nosili s ljetnim vrućinama koje nas prate proteklih dana, utorak smo odlučili posvetiti pripremi zdravog ljetnog obroka za lagani ljetni ručak – salatu od tjestenine i tunjevine. Prvi zadatak za članove bio je da zaključe koji bi sve sastojci bili potrebni, te su vrlo brzo i bez problema sastavili popis. Svi smo se zajedno uputili u dućan po potrebne namirnice. U dućanu smo se podijelili u parove te je svaki par dobio zadatak da potraži po dvije namirnice s popisa i donese ih u košaricu. Članovi su sve uspješno pronašli te su bili vrlo sretni i ponosni na sebe zbog dobro odrađenog zadatka. Nakon što smo namirnice platili na blagajni, prošetalo smo natrag do Udruge. Ponovno smo se složili u parove i podijelili zadatke. Rezala se paprika, luk i krastavci, kuhala se tjestenina, miješao umak od majoneze i milerama, vadio kukuruz i tunjevina iz konzervi. Sve smo to na kraju zajedno pomiješali. Članovi su i postavili stol, sjeli smo svi zajedno za njega i isprobali što smo pripremili. Svi su bili oduševljeni, jelo je bilo odlično, a zaključili su i da si to mogu potpuno samostalno pripremiti kod kuće. Na aktivnostima je sudjelovalo pet članova Udruge, dvije volonterke i troje djece iz lokalne zajednice.

U srijedu smo Igraonicu održali u prirodi na otvorenom. Okupili smo se u obližnjem parku Zelenjak, te je svatko za sebe pronašao neku aktivnost za rekreaciju. Igrali smo nogomet, odbojku i tenis, isprobavali sportske sprave i družili se na igralištu. Bilo je puno smijeha i razgovora, a članovi su pokazali koliko im je važno baviti se sportskim aktivnostima, te na taj način provoditi aktivno i zdravo svoje slobodno vrijeme. Iako umorni na kraju dana, napunili smo se pozitivnom energijom i kroz sportsko-zabavne aktivnosti u prirodi uvidjeli koliko je važna tjelovježba i boravak u prirodi da bi se dobro osjećali. Na aktivnostima su sudjelovala četiri člana Udruge, četiri volontera i troje djece iz lokalne zajednice.

U četvrtak smo dan započeli slobodnim aktivnostima po izboru korisnika, pa smo tako igrali društvene igre i nogomet, u opuštenoj i veseloj atmosferi. Članovi su dobili priliku da sami osmisle dio vremena na koji način bi ga željeli provesti. Nakon toga nam je slijedio edukativni dio o planiranju i raspolaganju financijama. Naučili smo osnove o vrijednosti novca, štednji te svakodnevnim životnim troškovima. Uspoređivali smo vrijednosti određenih proizvoda i pokušali zaključiti okvirne iznose određenih predmeta kako bi članovi stekli uvid o značenju određenih financijskih iznosa. Analizirali smo skupoću režijskih troškova te pokušali stvoriti dojam o odnosu zarađenog i potrošenog novca na mjesečnoj razini. Sudionici su sa zanimanjem slušali i usvajali nove sadržaje, a cijeli događaj je bio koncipiran na način da svi aktivno sudjeluju kako bi što jasnije usvojili osnovne pojmove.

Kroz razgovor su podijelili svoja iskustva o štednji novca te ispričali na koji način raspolažu svojim džeparcem. Za kraj smo za članove pripremili zadatak gdje će na kreativan i pristupačan način moći primijeniti sva stečena znanja s današnje radionice. Završni zadatak bio je osmisliti popis za kupovinu u zadanom financijskom iznosu te napraviti okvirnu procjenu troškova, uz pomoć voditelja i volontera. Tema je bila održavanje rođendanske proslave za prijatelje. Bilo je odlično, članovi su se sjetili svega potrebnog, od torte i sokova, pa sve do dekoracija. Na aktivnostima su sudjelovala četiri člana Udruge, dvije volonterke i dvoje djece iz lokalne zajednice.

 

Facebook podijeli