Mali princ


Za naše male i velike članove održana je zabavno-edukativna radionica o komunikaciji, te smo kroz igru i druženje učili nove vještine. Cilj radionice bio je usvajanje osnovnih znanja i kompetencija za uspješnu komunikaciju. Radionica je održana u sklopu aktivnosti „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“, kao dio projekta „I ja imam svoje ja“, financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U uvodnom dijelu radionice sudionici su izvlačili sličice na kojima su predstavljeni različiti oblici komunikacije (mobitel, pismo, stil odijevanja i sl.). Svatko je pokušao opisati predstavlja li ta slika oblik komunikacije te na koji način se uz pomoć prikaza na slici može komunicirati. Djeca su sa zanimanjem sudjelovala u zadatku i zajedničkoj raspravi, te smo osvijestili važnost i sveprisutnost komunikacije u svakodnevnom životu. Razgovarali smo i o simbolici neverbalne komunikacije te prepoznavali indirektne načine komuniciranja. Sudionici radionice vrlo su lijepo objasnili i prepoznali  izraze lica pomoću kojih komuniciramo različite emocije te kako se i na taj način možemo sporazumijevati iako nismo rekli nijednu riječ. Posebno smo se dotakli 4 osnovne emocije – sreća, tuga, ljutnja, strah. Djeca i osobe s invaliditetom aktivno su se uključili u radionicu, kroz aktivnost kluba „Kreativci-perspektivci“, gdje uz pomoć fotografiranja izražavamo svoje osjećaje i stavove. Tako smo pokušali prikazati i uslikati različite emocije, kao npr. iznenađenje, sram, sreću, strah i sl.

   

   

U završnom dijelu radionice, uz pomoć igranja uloga, osvijestili smo neka najvažnija pravila za međusobnu uspješnu komunikaciju u grupi i u modernim medijima. Nakon toga je svatko od sudionika imao zadatak prenijeti na papir ono pravilo koje je mu je ostalo najupečatljivije i koje smatra važnim, te smo od toga stvorili našu malu knjižicu s pravilima uspješne komunikacije. Neka od naših pravila prikazujemo u nastavku:

           Slušamo druge dok pričaju i čekamo svoj red

            Aktivno slušamo – pokazujemo zanimanje za ono što se priča

          Slušamo svakoga sa uvažavanjem i poštovanjem

            Slobodno pitamo ako nešto nismo čuli ili razumjeli

           Kada imamo problem u komunikaciji, pitamo za pomoć i savjet

            Poruke na mobitelu šaljemo u pristojno vrijeme po danu

            Privatne razgovore na mobitelu vodimo izvan grupe

            Ako nam se osoba ne može javiti na poziv, ostavimo poruku

            Na društvenim mrežama pričamo samo s prijateljima koje znamo

        Na društvenim mrežama objavljujemo samo pristojne slike

        Na društvenim mrežama pazimo na svoju privatnost i podatke

 

Facebook podijeli