Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tjedan smo proveli u ugodnom druženju s članovima ivanićgradske udruge umirovljenika, svladali smo osnove prve pomoću uz podršku volonterki Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad, proslavili rođendan naše drage članice Lane te posjetili Minea i njegovu obitelj.

Tjedan smo započeli odlaskom u Gradsku udrugu umirovljenika Ivanić–Grad gdje su nas dočekali članovi Udruge i predsjednik Udruge Željko Brezovečki Brzi. Pripremili su nam zakusku pa smo u opuštenoj atmosferi razgovarali o aktivnostima umirovljenika, nasmijali se njihovim šalama i naučili koji je recept za dug i sretan život. Pokazali su nam kojim se sve aktivnostima bave pa smo se i sami okušali u pikadu te u stolnom tenisu. Kad smo se zagrijali i usvojili pravila igara, pikado smo pogađali kao od šale, a i stolni tenis smo dobro odigrali. Usvojili smo neke nove športske vještine te smo naučili kako možemo pomoći ljudima treće životne dobi.

   

Kako bismo se mogli snalaziti u svakodnevici, potrebno je naučiti kako reagirati u nekim iznenadnim situacijama. Pozabavili smo se telefonskim brojevima za hitne intervencije (vatrogasci 193, policija 192, hitna pomoć 194, centar 112). Članovima su naučili o konkretnim hitnim situacijama u kojima bi se mogli naći, a oni su sami zaključili koji broj bi trebali nazvati. Naglasili smo da je bitno i to da moraju obavijestiti nekog odraslog, ako se dogodi neka iznenadna situacija, te da brojeve hitnih službi ne smiju zlorabiti i nazivati ih iz zabave. Poslije smo zalijevali cvijeće, loptali se i crtali kredom po betonu. Kroz igru smo ponavljali brojeve za hitne intervencije te tako usvojili informacije koje su bitne za samostalno funkcioniranje u društvu.

U srijedu smo ugostili članice volonterke Gradskog društva Crvenog Križa Ivanić-Grad, Anju i Tinu, koje su nam pokazale osnove prve pomoći. Objasnile su nam što se sve nalazi u torbi prve pomoći te na koji način možemo pomoći nekome tko se ozljedio. Bilo je dinamično i članovi su sa zanimanjem slušali te su i sami sudjelovali kad su volonterke pokazivale kako trebaju postupati s ozljeđenima. Naučili smo kako pomoći nekome tko je pao u nesvijest, kako provjeriti poslije pada je li ozlijeđena kralježnica ili je li pukla ruka ili noga te kako zaustaviti krvarenje iz nosa i imobilizirati ruku. Na kraju smo svi uspješno svladali kako napipati bilo, tj. otkucaje srca. Članovi su shvatili važnost prve pomoći u svakodnevnom životu pa su poslije i sami pokazivali, jedni na drugima, što su zapamtili.

 

Poslije kratkog tečaja prve pomoći naša je članica Lana slavila svoj 10.rođendan i svi smo bili veseli. Pjevali smo, častili se i plesali. Članovi su pomogli postaviti stol, donijeti grickalice i sokove te tako pokazali svoju samostalnost i želju za pomaganjem.

   

Zadnji dan druženja u ovom tjednu smo obilježili odlaskom u kućnu posjetu našem članu Mineu. Pozvao nas je i lijepo ugostio. Pripremio je posebne sendviče, skuhao nam kavu i ispekao kolač. Poslije nam je pokazao svoje janjce te smo vidjeli i konje na susjednoj livadi. Bili smo oduševljeni prirodom i životinjama. Poslije smo u dvorištu odigrali koju partiju balota uz osvježavajući sok koji nam je Mineo poslužio. Pokazao je kako puno toga može samostalno napraviti i kako je sretan jer je imao priliku ugostiti svoje prijatelje iz Udruge.

   

Ovaj tjedan je bio poučan i zabavan u jednakoj mjeri, a članovi su pokazali koliko mogu samostalno djelovati u društvu te naučeno primijeniti u svakodnevici.

Facebook podijeli