Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ovaj tjedan bili smo u teretani, pripremali smo zimnicu, poslušali predavanje iz zemljopisa i napravili kolač kojim smo počastili svoje goste.

U ponedjeljak ujutro skupili smo se ispred hotela Sport. Pri ulasku u hotel dočekao nas je trener Kruno koji nas je poveo do svlačionica. Članovi su sa sobom ponijeli majice i tenisice za vježbanje, te bočice s vodom. Spremili smo se za teretanu. Kad smo ušli članovi su bili iznenađeni koliko različitih sprava za vježbanje se u njoj nalazi. Trener nam je pokazao svaku spravu i objasnio čemu služi. S veseljem smo isprobavali sprave redom, a svima se nekako najviše svidjela traka za trčanje. Bili su tamo i sobni bicikli, orbitrek, sprava za veslanje, steper i još mnoge druge sprave. Kada smo sve probali preselili smo se u drugi dio teretane gdje smo započeli trening. Trener je osmislio određene vježbe za članove. Svatko je započeo s nekom vježbom, pa smo se redom izmjenjivali tako da smo svi odradili sve vježbe. Jedna od vježbi bila je i udaranje boksačke vreće što je svima bilo jako interesantno. Uz to radili smo i leđnjake na lopti za pilates, bacali medicinku, vježbali s Multi Trainer-om, girjom, bučicama, radili V trbušnjake i još neke vježbe. Za kraj smo se malo istegnuli, pozdravili gospodina Krunu i zahvalili mu, te krenuli prema svlačionicama. Nakon treninga odlučili smo se odmoriti uz kavu i sokove na terasi restorana Garfield. Svi smo bili vidno umorni ali jako zadovoljni. Članovi su izrazili želju da ponovno posjetimo teretanu. Svi znamo koliko je bavljenje sportom dobro za naše zdravlje. Ovoj aktivnosti pridružio se predsjednik Udruge i pomogao članovima prilikom izvođenja raznih vježbi.

   

U utorak smo se posvetili pripremanju zimnice. Članovi su već znali ponešto o tome jer su vidjeli kod kuće mame ili bake kako pripremaju zimnicu pa smo se odmah primili posla. Odlučili smo kiseliti krastavce i paprike sa zeljem. Krenuli smo s krastavcima. Članovi su podijelili poslove pa je tako netko prao povrće, netko pripremao tekućinu za kiseljenje, netko sterilizirao staklenke. Kada smo sve pripremili krenuli smo sa slaganjem krastavaca u staklenke. Članovi su se jako potrudili da ih što bolje slože. Složene krastavce zalili smo tekućinom od vode, octa, šećera i soli koju smo prethodno prokuhali, te smo zatim dobro zatvorili staklenke. Kada smo si očistili radnu površinu krenuli smo dalje. Trebalo je narezati zelje i oprati i očistiti paprike od koštica. Narezano zelje posolili smo da pusti vodu a za to vrijeme pripremili smo još staklenki i tekućinu za zalijevanje. U kuhinji je vladala odlična atmosfera! Svi su bili jako veseli. S lakoćom su obavljali sve zadatke. Na red je ponovno došlo slaganje povrća u staklenke. Svaku papriku trebalo je prvo napuniti zeljem. I tu su se svi jako potrudili i rezultati su bili odlični. Paprike smo na kraju zalili jednako pripremljenom tekućinom samo što ju ovaj put nismo prokuhavali. Staklenke smo dobro zatvorili. Bilo je tu puno posla, ali zadovoljstvo nije izostalo. Članovi su bili presretni što su sav posao sami odradili. Zimnica izgleda odlično i svi jedva čekamo da je isprobamo! Nakon pripreme zimnice odradili smo kratku radionicu na kojoj smo popričali o ovim vrlo visokim i opasnim ljetnim temperaturama. Željeli smo članove upozoriti da se treba jako paziti kad je vani vruće. Spomenuli smo koju hranu je najbolje jesti, da treba piti puno vode te u koje doba dana ne bi trebali boraviti vani. Članovi su dobili i zadatak. Podijelili smo im papire sa sličicama pored kojih je trebalo na crte upisati nazive predmeta sa tih slika (voda, tuš, sunčane naočale, krema za sunčanje…). Svi pojmovi bili su vezani uz temu o kojoj smo pričali. Članovi su bez problema riješili sve zadatke i pokazali odlično znanje o tome kako lakše podnijeti ljetne vrućine.

   

U srijedu je u sklopu programa održana poučna radionica „Geo-fun“, kako bi članovi na zabavan i interaktivan način što bolje upoznavali svijet oko nas. U goste nam je iz Slavonije došla diplomirana učiteljica geografije Josipa, te je za članove „Malog princa“ priredila niz zabavnih aktivnosti kako bi naučili brojne znamenitosti o našoj planeti Zemlji. Upoznali smo kontinente, svaki je po nečemu poseban. Naučili smo koje građevine i životinje su specifične za pojedini kontinent, proučili rijeke i oceane, a kako bismo što bolje potvrdili naučeno, svatko je složio svoju puzzlu koja prikazuje kartu svijeta. Na kraju smo ispunjavali križaljku koju nam je voditeljica Josipa izradila posebno za ovu prigodu, a koja je sadržavala slike i pojmove koji se nadovezuju na naučeni sadržaj. Članovi su aktivno sudjelovali na radionici, međusobno pomagali jedni drugima te kroz razgovor i raspravu iznosili svoja mišljenja i prijašnja iskustva vezana uz određene pojmove. Radionica nam je bila pozitivan izazov i izvrsna prilika da iz malo drugačije perspektive i kroz širu sliku upoznamo znamenitosti i svijet oko nas. Osim poučnog dijela, druženje nam je obilježio i posjet kućnih ljubimaca, malih psića Bena i Bena, koje su kao pratnju na oduševljenje svih prisutnih, doveli naši članovi kako bi ih pokazali svojim prijateljima. Mali ljubimci su se brzo snašli u novom okruženju, a članovi su ih pozdravili lijepom dobrodošlicom kroz smijeh i igru, uz nadzor odraslih osoba i voditelja aktivnosti. Druženjem s kućnim ljubimcima razvijali smo osjećaj empatije i socijalne vještine, brižnost i emocionalnu toplinu.

   

   

U četvrtak smo se odlučili na slastan i ukusan način suočiti s ljetnim vrućinama. Napravili smo osvježavajuće kolačiće od sira. Kako bi članovi što više razvijali samostalnost, obaveze smo podijeli na nekoliko radnih zadataka te je svatko u paru, uz pomoć volontera, napravio jedan korak u pripremi kolača. Izrađivali smo biskvit od keksa i maslaca, napravili dvije vrste krema i voćnih preljeva te skuhali puding. Posebno nas je veselila ideja da kolačiće napravimo kao pojedinačne deserte u čašama pa je tako svatko dobio mogućnost složiti od pripremljenih sastojaka svoj vlastiti unikatni „cheesecake“ u dva primjerka, za sebe i za goste. Svatko je dobio priliku upotrijebiti svoju maštu i kreativnost, odabrati svoje sastojke te redoslijed i količinu slaganja krema i preljeva, tako da su nastali jedinstveni mali kolačići, svaki različit po izgledu, ali jednako ukusan po sastavu. Budući da smo izradu kolača podijelili na nekoliko jednostavnijih koraka te smo ih prilagodili željama i mogućnostima članova, kroz ovu aktivnost smo usvojili zanimljiv, brz i jednostavan način kako i kod kuće prirediti ukusnu slasticu za neke posebne prigode, proslave ili prilikom dolaska prijatelja i rodbine u goste. Kako bismo zaokruži cijelu aktivnost, na kraju dana pozvali smo roditelje, bake, tete naših članova kako bi iskušali naš desert te kako bi im pokazali novo naučene vještine. Svi su pohvalili trud i slastice koje smo pripremili, a članovi su na taj način stekli samopouzdanje, povećali socijalnu uključenost, razvijali radne navike i osjećaj samostalnosti.

   

 

Facebook podijeli