Mali princ


Slika Udruga roditelja djece s posebnim potrebama «Put u život – PUŽ» nastavlja s provođenjem projekta «Mreža podrške» koji je usmjeren na poboljšanje okruženja na način da pridonosi razvoju i održivosti organizacija civilnog društva koje okupljaju roditelje djece i mladih s posebnim potrebama kao proaktivnih društvenih čimbenika u provedbi pravne stečevine Europske unije. U Puževoj kućici, u razdoblju od 18. do 20. studenog 2011. okupili su se predstavnici roditeljskih udruga s područja Republike Hrvatske te proveli zajednički vikend u razmjeni iskustva i znanja, a sve u jednoj vrlo prijateljskoj atmosferi.

Ispred udruge «Mali princ» na III. modulu projekta «Mreža podrške» sudjelovali su Andrea Lončarek, Melita Kušar i Daniel Hanžek.

{mosimage} Treći modul započeo je u petak u popodnevnim satima. Uz teme koje su pripremili suradnici PUŽ-a imali smo priliku zajednički odabrati teme koje nas najviše zanimaju, a kojima ćemo se baviti na vikend - radionici. Složili smo se kako nas najviše zanimaju teme vezane uz poticanje članova udruge na aktivno sudjelovanje u istoj, senzibilizacija lokalne zajednice za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, suradnja lokalne zajednice s udrugom te pisanje projektnih prijedloga na nacionalnoj razini i razini Europske unije.

U subotu su slijedila izlaganja stručnih suradnika PUŽ-a. Ivana Pentek Oršanić, Marte meo terapeut, upoznala nas je s Marte meo metodom optimalne potpore razvoju djeteta koja se temelji na pozitivnim momentima u komunikaciji te tako potiče i unapređuje razvoj djece. Zanimljivost ove metode je što se može primjenjivati u svakodnevnoj interakciji u bilo kojoj situaciji te je upravo stoga vrlo korisna za roditelje.

Mario Horvat, radni terapeut, kroz kratku prezentaciju upoznao nas je s ulogom radnog terapeuta u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

Slijedilo je izlaganje Mirele Brunović, također radnog terapeuta, a koja radi u okviru trogodišnjeg PUŽ-evog programa «Možemo više». Navedeni program provodi se u suradnji sa Centrom za odgoj i obrazovanje «Slava Raškaj» i OŠ Horvati, a s ciljevima prevencije institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju te podizanja kvalitete njihova života kroz povećanje njihove funkcionalnosti i samostalnosti, poticanja razvoja učinkovitijih pristupa habilitaciji/rehabilitaciji te informiranja stručnjaka i javnosti o važnosti radnoterapeutskih postupaka u rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom. Kratki filmovi i slike kako radni terapeuti rade s djecom bili su pun pogodan i izazvali su samo pozitivne komentare sudionika vikend - radionice.

Slijedio je dio o volonterima u PUŽ-u, a u kojem je stavljen naglasak na važnost poticanja volonterskog rada.

U popodnevnim satima radili smo u dvije grupe: tema prve su bili projekti na nacionalnoj razini, a druge europski projekti.

Nedjelja je bila rezervirana za razmjenu iskustava u radu udruga. Predstavnici svake udruge naveli su najčešće probleme s kojima se susreću te kako su ih riješili, a što su dobri primjeri drugim udrugama.

Veliku vrijednost imala su u neformalna druženja na večerama, a u kojima su predstavnici udruga u opuštenoj atmosferi razmjenjivali svoje stavove i iskustva vezana uz rad u udrugama, ali i vezana uz njihovo vlastito iskustvo sa djecom s teškoćama u razvoju, budući da su većina sudionika roditelji djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom.

Sudjelovanje na ovoj vikend - radionici svakako će nam koristiti u budućem radu naše Udruge. Bogatiji smo za jedno novo iskustvo na čemu iskreno zahvaljujemo udruzi «PUŽ»!!

Facebook podijeli