Mali princ


Slika Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom «Mali princ» prisustvovala je završnom modulu projekta «Mreža podrške» u organizaciji Udruge «Put u život – PUŽ» iz Zagreba. Ispred Udruge na modulu su sudjelovali Petra Masnjak, Ivana Čvoriščec i Daniel Hanžek. Radionice u sklopu završnog modula trajale su od 24.03. 2012. do 26.03.2012.

Svoje iskustvo sa radionica donosi Daniel Hanžek.

Odmah po dolasku u Zagreb, u subotu 24.03.2012., nakon što smo se prijavili i smjestili u hotelu «Laguna» krenuli smo prema Puževoj kućici. Dolazak je za mene osbno bio nostalgičan jer sam ponovno vidio sve te drage ljude koje sam upoznao na prijašnjim radionicama. Odmah se u zraku osjetila neka pozitivna energija jer su nas odmah na ulazu svi počeli razdragano pozdravljati.

{mosimage} Poslije tih ugodnih minuta nakon kojih smo se već osjećali kao domaći došlo je i vrijeme za rad, što smo, željni novih saznanja i iskustva, s nestrpljenjem jedva dočekali. Radionicu je otvorila gđa. Lidija Bonačić Krešić, tajnica udruge PUŽ. Započela je diskusija o tome što nama kao udruzi treba, kako vidimo svoju udrugu… Svoje ideje smo stavili na papir koji smo zalijepili na plakat. Mišljenja su bila vrlo slična. Puno udruga muku muči sa neaktivnim roditeljima, nekima nedostaju volonteri, mnogi nemaju vlastiti prostor i slično. Sve u svemu jedno zanimljivo predavanje nakon kojeg smo mi iz «Malog princa» dobili hrpu ideja kako aktivirati roditelje u našoj Udruzi. Predavanje je bilo toliko zanimljivo da je vrijeme taj čas preletjelo i to je za taj dan što se službenog dijela tiče bilo to. Nakon službenog dijela ostali smo poslušati iskustva iz drugih udruga i još malo prodiskutirali o idejama koje su nam pale na um i koje bi, uz malo dobre volje, mogli uspješno provesti u djelo. I tako, riječ po riječ, došlo je vrijeme večere. Večeru smo imali u restoranu «Kvatrić». Tamo smo još više produbili neke teme i u ugodnom tonu nastavili druženje. Došlo je vrijeme za povratak u hotel.

Drugog dana radionica, nakon obavezne jutarnje kave u PUŽu i razmjene dojmova od prethodnog dana uslijedilo nam je predavanje pod nazivom «Stanovanje i zapošljavanje uz podršku» kojeg je vodila prof.dr.sc. Borka Teodorović, predsjednica Udruge za promicanje inkluzije. Gđa. Teodorović predstavila nam je rad Udruge koja je kao nevladina organizacija osnovana 1997. godine u Zagrebu. Misija Udruge je deinstitucionalizacija osoba s intelektualnim teškoćama te osiguravanje odgovarajuće podrške kako bi ove osobe ostvarile pravo na život u zajednici kao ravnopravni i jednakovrijedni građani. Podrška u stanovanju pruža se kroz organizirano stanovanje kao dio sustava socijalne skrbi Republike Hrvatske te ga financira ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi. Nakon predavanja imali smo nezaobilaznu raspravu. Predstavnici udruga bili su jako zainteresirani za ovu temu i imali bezbroj pitanja na koja je gđa. Teodorović strpljivo odgovarala. Također, pogledali smo filmić pod nazivom «Svjedočanstva: Pravo na život u zajednici» u kojem smo vidjeli kako osobe s intelektualnim teškoćama žive u stambenim zajednicama, odlaze na posao, zarađuju…kako nisu na teret društva nego se brinu sami o sebi. Većina osoba koje smo vidjeli u filmovima su u braku. Meni osobno je bilo malo tužno kada sam čuo da osobe s intelektualnim teškoćama, ako žele stupiti u brak, moraju dobiti odobrenje od suda. Pokazalo se da je predavanje gđe. Teodorović isto tako bilo zanimljivo, te da smo bili puni dojmova.

Nakon ručka moje drage kolegice Petra i Ivana morale su otići iz Puževe kućice zbog drugih obveza koje su imale. Slijedilo je predavanje tajnice PUŽa, gđe. Bonačić – Krešić koja nam je pokazala prezentaciju svih udruga koje su tijekom projekta «Mreža podrške» stručnjaci PUŽa posjetil, naravno uz neizostavne anegdote sa svakog od tih putovanja. Bilo je vrlo zanimljivo slušati o nomadskom životu djelatnika udruge PUŽ zadnjih nekoliko mjeseci.

Poslije tog predavanja uslijedilo je predavanje «Planiranje daljnjeg rada Mreže podrške» kojeg je vodila predsjednika PUŽa, gđa. Vesna Budak. Naglasila je kako bi ovakav način rada svakako trebalo nastaviti.

Nakon tog predavanja vrijeme do večere kratili smo na razne načine. Budući da nam je to bila zadnja večera, ni ne trudeći se, atmosfera je bila na vrhuncu! Među tim divnim i krasnim ljudima s pregršt pozitivnih vibracija u zraku meni osobno ova večera ostati će u sjećanju još dugo vremena.

Došao je i zadnji dan projekta. U 10:00 već smo bili u Puževoj kućici i nakon razmjene dojmova od prethodnog dana krenuli smo sa službenim dijelom predviđenim za taj dan. Nakon pozdravnih govora uslijedilo je predstavljanje rezultata projekta i potpisivanje članstva u Mreži podrške. Predstavljanju projekta prisustvovali su i gđa. Darija Mič iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te gđa. Marina Milić Babić sa Studijskog centra socijalnog rada.

Projekt «Mreža podrške» trajao je od 15.12.2012. do 14.04.2012. (16 mjeseci). U tom razdoblju održana je edukacija s tri modula za po dva predstavnika udruga. Ukupno je bilo 22 sudionika iz 11 udruga. Tijekom tih modula udrugama je pružena mogućnost razmjene iskustava, stjecanja znanja u različitim relevantnim područjima, obuka za učinkovitije vođenje i daljnji razvoj udruga i pozitivan utjecaj na aktivaciju članstva. Održana su dva modula za članove udruga što je dorađeno u 15 vikend posjeta, članovi udruga educirani su kroz radionice te im je pružena uzajamna podrška kao i tehnička podrška, konzultacije i savjetovanje u pronalaženju rješenja za probleme. Osnovni problemi sa kojima se udruge susreću su neiskustvo, nedovoljna aktivnost (nemotiviranost) članova i prikupljanje sredstava. {mosimage}

U završnoj fazi projekta udruge koje su iskazale interes uspostavile su neformalnu mrežu podrške u svrhu povećanja aktivnosti i učinkovitosti. Nakon predstavljanja rezultata projekta uslijedilo je potpisivanje članstva udruga sudionika u Mrežu podrške te domjenak i druženje nakon kojeg smo svi otišli svojim kućama.

Za mene osobno ovo je bio super proveden vikend s dragim ljudima koje dugo nisam vidio i od kojih sam primio samo pozitivne vibracije i prepun dojmova otišao od njih uz nadu da ćemo ove susrete ponoviti.

{mosimage}

Facebook podijeli