Mali princ


Slika Udruga „Mali princ“ ponovno je, 25.11.2011.g., u okviru projekta Socijalna integracija i osposobljavanje djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom za samostalan život i rad „Prijatelji u igri i učenju“, posjetila prostorije srednje škole «Ivan Švear» u Ivanić Gradu. Drugi put posjetili smo učenike prvih razreda ekonomskog, a prvi put učenike prvog razreda komercijalnog smjera. Ispred Udruge na radionicama su sudjelovale Andrea Lončarek, magistra socijalne politike, Ana Kral, dipl. socijalna radnica i Marinela Tomorad, voditeljica kreativne radionice.

{mosimage} S učenicima komercijalnog smjera, kroz dva školska sata, proveli smo radionice vrlo slične onima koje smo prije dva tjedna predstavili učenicima ekonomskog smjera.

Učenicima smo nastojali predstaviti i približiti rad Udruge kroz Power Point prezentaciju upotpunjenu slikama i primjerima.

Oni su se nama predstavili igrom „Isto slovo“ gdje svaki učenik kaže svoje ime i jednu osobinu koja ga opisuje, a počinje istim slovom kao i njegovo ime.

{mosimage} Sljedeća aktivnost uključivala je podjelu učenika u četiri grupe i izradu plakata na temu „Volontiranje“ i „Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju“. Kroz njihovu završnu prezentaciju uočeno je da su svi pratili naše izlaganje o osobama s poteškoćama te su izradili vrlo kvalitetne i poučne plakate.

Slijedila je aktivnost „Čarobno ogledalo“. Sudionici se vrate u početni krug. Svakom učeniku je dan prazan papir koji je predstavljao ogledalo. Dobili su upute da na papir napišu svoje ime i ukrase ga kako žele. Ogledala se poslana po razredu dok svi nisu upisali nešto na sva gledala. Moglo se nešto nacrtati ili napisati poruka, lijepe osobine ili slično.

Za rastanak smo proveli evaluaciju kroz aktivnost „Klupko vune“. Jedan učenik primi početak vune i kaže što mu se svidjelo u današnjem danu, kako se osjećao i slično te klupko baci do drugog učenika, zadržavajući početak vune u svojim rukama. Nažalost, zbog zvuka zvona koji je označavao kraj sata, nisu svi uspjeli dobiti vunu u ruke i reći što misle o provedenim aktivnostima. No, od par dobivenih feedback-a dalo se zaključiti da su učenici bili zadovoljni načinom na koji su proveli ova dva školska sata.

{mosimage} Sljedeća dva školska sata, kao što smo i obećali dva tjedna ranije, posvetili smo učenicima ekonomskog smjera upoznavajući ih sa čarima kreativnih radionica. Marinela Tomorad pokazala im je i objasnila salvetnu tehniku gdje su koristili i dvokomponentne lakove, lakove za raspucavanje, umjetni snijeg, šljokice…

{mosimage} Tako su, u vrlo dinamičnoj, opuštenoj i veseloj atmosferi, naši mali kreativci izradili prekrasne kuglice za bor. Njih čak dvadeset i sedam!

{mosimage} Samim time ostvarili su ono što su, na vlastitu inicijativu i prijedlog, željeli - izraditi predmete koje Udruga može izložiti na Božićnim sajmovima 03.12. i 17.12.2011.

Njihova je ideja hvalevrijedna i divan primjer kako dobra volja i malo truda mogu pomoći neprofitnim udrugama u njihovom radu.

Ovim putem im se zahvaljujemo s nadom da će njihov primjer potaknuti i druge članove lokalne zajednice da sudjeluju u radu udruga te se okušaju u ispunjavajućoj aktivnost zvanoj volontiranje… {mosimage}

 

Članak napisala: Ana Kral

Facebook podijeli