Mali princ


 

U sklopu projekta „I ja imam svoje ja - Pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom “Mali princ'' , 02.04. uspješno je održala drugu edukativnu radionicu, ovoga puta za djecu 4.a razreda Osnovne škole Đure Deželića.

Uz interakciju i međusobnu suradnju djece, postignut je cilj ove edukativne radionice, a to je poboljšati informiranost djece o njihovim pravima i integraciji, te omogućiti djeci izražavanje vlastitog mišljenja. Na ovoj edukativnoj radionici sudjelovalo je dvadeset i dvoje djece, te njihova učiteljica, uz čiju je suradnju ova radionica provedena vrlo uspješno.

 

Nakon kratkog predstavljanja, radionicu smo započeli edukativnom igrom. Cilj igre bio je kroz razgovor navesti djecu da sami kažu koja dječja prava znaju, što znače, te ih naučiti da ta prava vrijede za svu djecu. Nakon uvodne igre razgovarali smo o različitostima, o tome kako nismo svi isti i kako je svatko poseban na svoj način. Posebno smo naglasili da se 02.04. obilježava Svjetski dan autizma, te su djeca kao znak podrške osobama s autizmom obukli plave majice.

 Malo smo se više osvrnuli na autizam. Djeca su interaktivno sudjelovala u razgovoru o autizmu, pogledala kratki video koji pokazuje kako  dijete s autizmom doživljava vanjski svijet,  što ih je dodatno motiviralo na postavljanje pitanja i davanje komentara. Kroz razgovor smo došli do zaključka kako nismo svi isti, niti izgledom, niti karakterno, da jedni druge takvima trebamo prihvatiti, te da sva djeca imaju jednaka prava. Na kraju prvog djela radionice svi smo zajedno otpjevali pjesmicu „Različitost je fora“, u kojoj smo ujedinili sve što smo naučili na radionici, što im se jako svidjelo i vrlo brzo su ju naučili.

 Drugi dio radionice započeli smo sa kreativnim dijelom. Na kreativnom dijelu, djeca su u skupinama po troje učenika aktivno sudjelovali i od kolaž papira izrezivali puzzle, ukrašavali ih te na njih pisali poruke za djecu i osobe s autizmom, te je svaka grupa, isto tako od kolaž papira, izrezala po jedno slovo tako da je cjelina tvorila riječ autizam. To je ujedno bio i naslov na plakatu na koji smo zalijepili ukrašene puzzle s porukama koje su izradili. 

 

                           

           

 

 

                             

 Za kraj radionice imali smo iznenađenje za djecu. Svi skupa smo izašli ispred škole, svako dijete je dobilo jedan plavi balon koje smo svi u isto vrijeme pustili u zrak. Djeca su bila iznimno sretna i vesela zbog toga, te su pogledima i mahanjem ispratili balone.     

                                   

Zajedno smo došli do zaključka da je svatko od nas po nečemu drugačiji, da su različitosti fora, da nam različitost ne smeta da budemo s nekim prijatelj, te da bez obzira na različitosti svi imamo jednaka prava. Djeca su pozitivno reagirala na ovu edukativnu radionicu navodeći kako im se svidjela radionica u cijelosti, ali kao neke od najboljih dijelova izdvajaju izrezivanje i ukrašavanje puzzla i pjevanje pjesmice.

 

Zahvaljujemo školi, učiteljici, te djeci koja su prisustvovali radionici, na njihovim osmjesima i veselju, što su aktivno sudjelovali u radionici, iznosili svoja mišljenja, postavljali pitanja, svi skupa pjevali, ukrašavali puzzle i naravno naučili nešto novo.

                     

Facebook podijeli