Mali princ


Ljetne vrućine nisu spriječile naše članove da redovito dolaze i aktivno sudjeluju u raznim aktivnostima koje smo za njih pripremili kroz protekle tjedne.

Ljeto u Udruzi Mali princ i dalje je u punom jeku, provode se aktivnosti slobodnog vremena uz organiziranu podršku za članove naše Udruge, u sklopu Trogodišnjeg programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  

Tako smo svako jutro započeli s laganom tjelovježbom i istezanjem kako bi se članovi razbudili i lakše prionuli na aktivnosti, te zalijevanjem vrta za kojeg se članovi brinu. Igrali smo se igre pantomime na način da su članovi morali objasniti određeni pojam, radnju,  predmet ili emociju koristeći tehnike neverbalne komunikacije. Ova aktivnost zahtijevala je vještine kreativnosti, maštovitosti, koncentracije i koordinacije u čemu se članovi, uz pomoć voditeljice, dobro snašli. Odlazili smo u posjet ostalim članovima Udruge gdje smo se družili, igrali društvene igre, ali i pekli hrenovke na vatri. U kolovozu su članovi Udruge bili posebno aktivni te su proveli dan na vanjskoj teretani na sportskom parku Zelenjak te smo taj dan posvetili sportu. U sklopu sportskih aktivnosti ponovili smo kakvu dobrobit aktivno bavljenje sportom ima na organizam.

Obradili smo teme kao što su vršnjačko nasilje te prevencija konzumacije alkohola.  Kroz puštanje filmova s tematikom vršnjačkog nasilja („Streljana“, „Bully- priča o istinitom događaju vršnjačkog nasilja“) članovima je objašnjen sam pojam i definicija vršnjačkog nasilja, oblici nasilja, posljedice nasilja te kome se obratiti za pomoć u slučaju nasilja, a kroz konkretne primjere te igrom uloga osvijestilo ih se da prepoznaju znakove vršnjačkog nasilja te podijele eventualna osobna iskustva s ostalim članovima. Cilj edukacije o prevenciji konzumacije alkohola bilo je upoznati članove sa štetnošću konzumacije alkohola, negativnim posljedicama na organizam i zdravlje, socijalne posljedice konzumiranja alkohola te podići svijest članova o negativnim stranama konzumacije alkohola kod mladih osoba.

Ljeto ne bi bilo potpuno bez kreativnih aktivnosti, stoga su članovi imali kreativnu aktivnost izrade lutkica od starih čarapa. Nakon toga svaki član je dobio zadatak predstaviti svoju lutku na zanimljiv način te uključiti ostale članove u vlastitu priču. Članovi su pokazali kreativnost i maštovitost prilikom predstavljanja svojih lutaka te su pokazali kako se mogu uživjeti u različite uloge. Lutka je također poslužila kao sredstvo učenja na način da su članovi imali priliku iznijeti svoje misli, želje, potrebe kroz spontanu lutkarsku improvizaciju. Osim lutaka, bavili smo se bojanjem i ukrašavanjem ukrasnih drvenih kutijica koje će biti izložene na Obrtničkom sajmu u sklopu obilježavanja Dana Križa. 

Članovi su također učili o novim kulturama, točnije o španjolskoj kulturi. Kroz kratku prezentaciju članovi su upoznati s nekim činjenicama o Španjolskoj, većim gradovima, zanimljivostima te karakterističnom hranom i pićem. Ova aktivnost uči članove novim  spoznajama o drugim kulturama i mjestima, potiče znatiželju i toleranciju prema drugim narodima/kulturama.

Autorica članka: Maja Romanić, voditeljica aktivnosti

Facebook podijeli