Mali princ


Slika Rezolucijom Ujedinjenih naroda dana 10. studenog 2011. donesena je odluka da se svake godine 21. ožujka obilježava Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke Ujedinjeni narodi iskazuju svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu te potiču da se na taj dan ukaže na zaštitu prava, na život, mogućnosti i potrebe osoba s Down sindromom.

Down sindrom (DS – Down Syndrome) je najčešći genetski poremećaj pri kojem se osoba rađa s dodatnim 21. kromosomom. Down sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomski situaciju ili način života.

Osobe s Down sindromom dijele određene crte lica i tjelesna obilježja. Najčešća karakteristična obilježja osoba s Down sindromom su: mišićna hipotonija, široki vrat, kosi položaj očnih otvora, okruglo lice izravnanog profila, abnormalan oblik uški, kratke šake, malena usta i nos s neproporcionalno velikim jezikom, kratke i široke ruke i noge, kraći prsni koš neobičnog oblika, malena glava.

U Republici Hrvatskoj živi 1526 osoba s Down sindromom (prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 24.10.2011.). Oko 60% osoba s Down sindromom su djeca i mladi od 0 do 19 godina.

Osobe s Down sindromom svakodnevno su dio naše zajednice, idu u školu, na posao, bave se raznim aktivnostima. Danas su mogućnosti i prilike za osobe s Down sindromom daleko veće nego što je to bilo u prošlosti. Međutim, ništa od toga ne može se postići bez zajedničkih napora roditelja, stručnjaka kao i šire zajednice.

Hrvatska zajednica za Down sindrom djeluje na području Republike Hrvatske kao krovna organizacija kojoj je jedan od ciljeva unapređenje kvalitete življenja djece i mladih s Down sindromom, posebno kroz njihovo edukacijsko uključivanje u društvenu zajednicu od najranije dobi. Udruge okupljene u HZDS nastoje nadopuniti ono što sustav (socijalni, zdravstveni, obrazovni) nije u mogućnosti te podići standard rane edukacije kako bi djeca s Down sindromom mogla postati punopravni članovi društva te pohađati redovne vrtiće i učiti u redovnim školama sa svojim vršnjacima.

U Republici Hrvatskoj udruge i ustanove Međunarodni dan osoba s Down sindromom obilježiti će na razne načine: koncertima, predavanjima, susretima, druženjima.

Udruga «Mali princ» prigodno će obilježiti ovaj dan radionicom o djeci i odraslima s Down sindromom u sklopu igraonice (predviđa se čitanje priče «Moja prijateljica ima Down sindrom» i izrada zajedničkog plakata).

Udruga «Mali princ» upućuje čestitke povodom 21. ožujka Međunarodnog dana osoba s Down sindromom.

*** Dijelovi teskta preuzeti iz Objave za medije Hrvatske zajednice za Down sindrom te iz "Down sindrom vodiča za roditelje i stručnjake" (Zagreb, 2011.)

Facebook podijeli