Mali princ


Slika Zajednica saveza osoba s invaliditetom SOIH krovna je udruga 12 nacionalnih saveza i grupacije OSVIT (koja se bavi zapošljavanjem OSI), kroz čije članstvo obuhvaća oko 300 udruga osoba s invaliditetom u cijeloj Hrvatskoj. SOIH je punopravna članica Disabled People's International od 1994. godine, pridružena članica EDF-a od 2001. godine, a od 2011. godine je članica promatrač European Disability Forum-a. U listopadu 2011. SOIH je obilježila 40 godina djelovanja!

Na 15. hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom održanom 2010. godine o temi "Što ulazak u EU donosi osobama s invaliditetom?" 250 predstavnika Saveza i udruga osoba svih vrsta invaliditeta iz cijele Hrvatske, uz sudjelovanje najviših predstavnika EDF-a i DPI-a, detaljno analizirajući što ulazak u Europsku uniju donosi osobama s invaliditetom, temeljem sveobuhvatne analize donijela su jednoglasan zaključak da je na referendumu kojim će se odlučivati o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju potrebno zaokružiti DA.

Istaknuto je da će se ulaskom u EU za oko 530.000 osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj omogućiti:

* poštivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom

* suzbijanje diskriminacije na temelju invaliditeta

* pristupačnost objektima, robi i uslugama

* europska kartica zdravstvenog osiguranja za potrebe korištenja zdravstvene zaštite u svim državama članicama EU

* usvajanje viših standarda koji će poboljšati uvjete življenja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj

* hrvatskim građanima rad u državama članicama bez radnih dozvola

* hrvatskim studentima studiranje pod istim uvjetima kao i državljanima članice u kojoj se sveučilište nalazi

* slobodu kretanja (European Mobility Crad)

* ostvarivanje statusa saveza i udruga osoba s invaliditetom od posebnog društvenog interesa (članak 11. Zagrebačke deklaracije Vijeća Europe) i financiranje osnovne djelatnosti po uzoru na European Disability Forum čiju osnovnu djelatnost Europska komisija financira sa 70%

 

Napomena: Tekst je informativnog karaktera i ne odražava stajalište članova, zaposlenika i volontera udruge "Mali princ" o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Facebook podijeli