Mali princ


U srijedu, 08.03.2017. godine umjesto naše već tradicionalne igraonice upriličili smo nešto novo. Naime, sasvim slučajno, poklopilo se da je tog datuma Međunarodni dan žena te ga je kao takvog vrijedilo i prigodno obilježiti. Neka od osnovnih pravila koja smo čuli na radionici i za koja želimo da svi znaju su:

1.NIKADA NE PARKIRAJTE NA MJESTO OZNAČENO ZA OSOBE S INVALIDITETOM

2.UVIJEK NAJPRIJE PITAJTE TREBA LI OSOBA S INVALIDITETOM POMOĆ I NA KOJI NAČIN JOJ MOŽETE NAJBOLJE POMOĆI

2.KADA RAZGOVARATE S OSOBOM U INVALIDSKIM KOLICIMA, SJEDNITE KAKO BISTE SE GLEDALI U OČI

Tako je tog znakovitog datuma u organizaciji Udruge roditelja djece i osoba s invaliditetom „Mali princ“ organizirana jedna prigodna edukativno interaktivna radionica „Bonton za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom“, a čije predavanje nam je, kao gost predavač održala predsjednica Udruge za promicanje istih mogućnosti ( UPIM) Mr. med. sc. Mirjana Dobranović. Tijekom prezentacije kojom je predstavljen bonton, koji se sastoji od niza pravila koja olakšavaju „zdravim“ ljudima na koji način što bolje, lakše i pristojnije ponuditi pomoć osobama s invaliditetom, publika je uključena u aktivno sudjelovanje na radionici tako što je pojedino pravilo pročitala te ga obrazložila prisutnima. Na kraju te poučne prezentacije okupljenima je bio prikazan kratki film o jednom baletanu bez noge i balerini bez ruke koje njihovi nedostaci nisu spriječili da rade ono što vole, te je još jedan u nizu dokaza kako vas nikakve zapreke ne mogu spriječiti da se bavite onim što volite.

Nakon što je gospođa Mirjana završila svoje predavanje, pred publiku je stupila, te tako i svoj doprinos ovom događaju dala, članica naše udruge, Andrea Belić sa svojim člankom „Biti žena, biti savršena“, u kojem je na iskreni način prikazala kako i nema neke razlike između žene sa invaliditetom te žene bez njega, kako može biti ženstvena bez obzira na invaliditet. Članak, koji se pokazao na kraju kao točka na „i“ cijele ove prigodne radionice pokupio je velike ovacije od strane publike. Članak je u Andreino ime pročitala Srđana Šimac, voditeljica stručne službe udruge „Mali princ“.

Veliko hvala publici koja se odazvala u velikom broju, roditeljima te našim sveprisutnim volonterima koji su nam od velike pomoći. Također Obiteljskom radiju Ivanić koji je medijski popratio ovu radionicu.  A posebna zahvala ide dobrom duhu našega grada, gospodinu Zdenku Vanjeku bez čijeg objektiva ova radionica ne bi bila obilježena  prekrasnim fotografijama.  

Autor članka: Daniel Hanžek

Foto: Zdenko Vanjek

Facebook podijeli