Mali princ


Održana je prva od ukupno četiri edukativne radionice s roditeljima čija djeca pohađaju vrtiće u lokalnoj zajednici. Radionica je održana u partnerskoj organizaciji Dječji vrtić „Roda“ iz Ivanić-Grada, a cilj radionice bio je osvijestiti važnost prihvaćanja djece s teškoćama u razvoju i njihovo uključivanje u redovne predškolske ustanove. Radionica je provedena u sklopu projekta RINGIŠPIL, financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U opuštenoj atmosferi uz interaktivan pristup, roditelji su upoznati s osnovnim pojmovima o razvojnim teškoćama te o problemima  s kojima  se suočavaju djeca tijekom procesa integracije. Osim stručnog dijela, sudionici su imali priliku čuti priče iz osobnog iskustva, iz tri različite perspektive: od strane roditelja, stručnjaka te osobe s invaliditetom, koji su odlučili podijeliti svoja iskustva kako bi pomogli osvijestiti spomenutu problematiku i pomoći u senzibiliziranju zajednice.

Neke od najučestalijih razvojnih teškoća prikazane su kroz video isječke u kojima su navedene neke ključne karakteristike i specifičnosti pojedinih dijagnoza.

Kako bi sudionici imali priliku aktivno sudjelovati te ujedno usvajati nove informacije na zanimljiv način, organiziran je i kviz znanja, koji je obuhvaćao neke od važnih karakteristika za pojedinu vrstu razvojnih teškoća te pravilnom pristupu osobi s invaliditetom vezanim uz različite situacije s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu.

U završnoj fazi radionice, roditelji su individualno prikazali na koji način i oni mogu pomoći u integraciji djece i prihvaćanju različitosti te koje vrijednosti i stavove mogu prenijeti svojoj djeci kako bi ona od malih nogu razvijala toleranciju i prijateljstvo bez obzira na razvojne teškoće.

Zahvaljujemo našim partnerima, stručnom timu iz Dječjeg vrtića Roda, na divnom gostoprimstvu i odličnoj organizaciji, te svim roditeljima koji su nam poklonili svoje vrijeme, trud i pokazali da su spremni s nama učiniti mali korak kako bismo zajedno napravili velike promjene na bolje.

 

Facebook podijeli