Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U ovom tjednu smo reciklirali, sijali, kuhali, puno naučili i zabavili se.

Tjedan smo započeli kreativno i ekološki osviješteno. Od plastičnih boca, velikih i malih, izrađivali smo čaše za olovke, a poslije ih obojali akrilnim bojama. Prvo smo škarama izrezali donji dio boce u visini koju smo željeli pa smo taj rub glačali glačalom kako ne bi imao oštre rubove. To je svima bilo zanimljivo i pozorno su pratili svaki potez glačala, a poslije su se neki i sami okušali u tome. Zaključili smo da nam ta napravljena čaša, osim za olovke, može poslužiti i kao mala košara za kuhinjske potrepštine, da ju možemo objesiti na zid te da nam može poslužiti u kupaonici za četkice za zube. Svatko je izabrao željenu boju i trakicu te ukrasio čašu. Nakon toga smo se razgibali u dvorištu igrajući graničar, a poslije smo se odmorili uz sok i igru Kaladont. Razvijali smo kreativnost, samostalnost u radu te kroz igru razvijali rječnik i sposobnost snalaženja u novim situacijama.

U utorak smo sijali začinsko bilje. Članovi su se upoznali s vrstama začinskog bilja pa smo sijali žalfiju (kadulju), bosiljak, peršin i mentu. Na početku smo izbušili plastične čaše i objasnili da to moramo napraviti kako bi se višak vode prilikom zalijevanja izlio van te da onda biljka neće struliti. Napunili smo čaše, malo više od polovice, zemljom za cvijeće te smo onda istresli sjeme na dlan i posijali po zemlji. Zalili smo sjeme vodom, kako bi prije proklijalo i niklo, a na kraju smo ga pokrili tankim slojem zemlje. Naučili smo da biljci za pravilan rast trebaju zemlja, voda i sunce. Članove je zanimalo kako nastaje sjeme pa smo otrgnuli suhi cvijet karanfila iz žardinjere, maknuli ocvale latice i otvorili dio cvijeta sa sjemenkama. Članovi su rekli da to nisu znali i da je to baš zanimljivo. Zaključili smo da svaka biljka ima sjeme i da se sjeme treba pospremiti za sjetvu kada se osuši na biljci. Naše čaše sa začinskim biljem smo stavili na prozor gdje ima dovoljno sunca te ih moramo zalijevati dva do tri puta tjedno. Ako biljke gusto niknu, morat ćemo ih rasaditi kako bi bolje rasle. Za kraj druženja smo igrali društvene igre i dobro se zabavili. U današnjem danu razvijali smo finu motoriku, interes za biljke te razliku između sijanje i sađenje.

Kraj tjedna smo rezervirali za kuhanje! Pekli smo uštipke. Naučili smo sve faze nastanka dizanog tijesta te koji su nam sastojci potrebni kako bi zamijesili jednostavno dizano tijesto. Na početku smo razgovarali o kvascu ili germi te da postoji svježi i suhi. Mi smo danas radili tijesto sa svježim kvascem. U šalicu smo ulili toplu vodu, ubacili kocku kvasca, stavili žličicu šećera i dobro izmiješali sve dok se kvasac nije otopio. Na površinu smo posuli malo brašna. Dok se kvasac dizao, razgovarali smo o tome koje sve vrste brašna postoje(kukuruzno, pšenično, raženo, pirovo, proseno..) te razliku između kukuruzne krupice i brašna. Kad se kvasac digao, u posudu smo stavili oko kilogram brašna, žličicu soli i  šećera. Napravili smo udubljenje na sredini brašna i tu ulili sadržaj s kvascem. Miješali su svi članovi po malo i dodavali smo vode po potrebi. Naučili smo se što to znači “klofati” pa su svi članovi to isprobali i rekli da to i nije baš lagan posao. Tijesto smo pokrili i ostavili na suncu kako bi se diglo. Za to vrijeme smo igrali društvene igre i povirivali na tijesto. Kada se tijesto udvostručilo, ponovo smo ga premijesili i pripremili sve što je potrebno za pečenje. Naučili smo kako znati da se ulje dovoljno ugrijalo stavljajući dršku kuhače u ulje i čekajući da se pojave mjehurići. U zagrijano ulje smo stavili žlicu, kako bi tijesto lakše skliznulo,  i s njom grabili tijesto koje smo polako spuštali u ulje. Do su se uštipci pekli, neki su se sjetili da su im to bake znale peći kad bi pekle kruh. Onda smo zaključili da su dobili ime po tome što bi bake uštipnule malo od krušnog tijesta i tako su nastali uštipci. Svi su se okušali u pečenju uštipaka, a poslije smo ih slasno pojeli, neki sa šećerom, a neki bez. Današnjim aktivnostima smo razvijali samostalnost u kuhinji, upoznavanje namirnica za dizano tijesto te kako ga ispeći.

Kad smo složni, onda su sve prepreke male, a sve što naučimo trudimo se primijeniti!

Facebook podijeli