Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U ovom tjednu je bilo živopisno. Podsjetili smo se pravila bontona, pravili voćnu salatu, reciklirali i naučili pravilno disati.

Ponedjeljak ujutro je počeo u veselom tonu, kao i obično. Sjedili smo u krug i razgovarali o tome kako smo proveli vikend. Pozorno smo slušali jedni druge i nismo prekidali druge dok su govorili. Na taj način smo saznali nešto više o svojim prijateljima iz Udruge pa smo jedni drugima poslije postavljali i podpitanja. Nakon toga, podsjetili smo se što su to pravila lijepog ponašanja, tj. bonton. Članovi su navodili primjere kako bismo se trebali ponašati u pojedinoj situaciji te kako bismo se trebali odijevati s obzirom na to gdje idemo. Naveli smo i neke primjere koji nisu po bontonu pa su članovi objašnjavali kako bi ti primjeri trebali izgledati po pravilima bontona. Na kraju smo se prisjetili i četiri čarobne riječi: molim, hvala, izvoli i oprosti. Članovima je tema bila zanimljiva, a usvojeno znanje će im koristiti u komunikaciji s drugima i u razvoju socijalnih vještina.

U utorak smo bili u nabavi voća za voćnu salatu pa smo se pozabavili vaganjem te izračunavanjem računa. Svaki član je odabrao neku vrstu voća koju voli i pospremio u vrećicu. Poslije smo sve to odnijeli na blagajnu i platili. Prošetali smo se od trgovine do Udruge te smo putem razgovarali o tome što ćemo napraviti s voćem. Svi smo se posebno veselili šlagu na voćnoj salati. Po dolasku u Udrugu, oprali smo ruke i prionuli pranju i guljenju voća te sjeckanju. Malo po malo voće je bilo izrezano u salatu pa smo još dodali limunadu i ulili u voće. Bili smo zadovoljni napravljenim poslom pa smo svima podijelili u zdjelice i ukrasili šlagom. Bilo je za prste polizati! Članovima se svidjelo, a neki od njih to nisu nikada ni probali. Zaključili su da to nije teško napraviti i da bi mogli sami kod kuće to isprobati. Za kraj dana igrali smo razne igre u dvorištu Udruge.

Na našoj igraonici smo se poigrali sa starim majicama kratkih rukava te od njih napravili torbe za kupovinu. Tako smo vježbali finu motoriku i naučili kako se od starih stvari mogu napraviti lijepe i korisne nove stvari. Članovi su bili oduševljeni svojim uradcima koje su odnijeli kućama.

Zadnji dan druženja započeo je razgovorom o tome što nas ljuti i rastužuje te što nam  pomaže da se smirimo. Svaki član je ispričao na koji način se najbolje opušta. Poslije razgovora članovi su pogledali video u kojem je naglasak na pravilnom disanju i razgibavanju. Svi smo pozorno slušali upute i radili vježbe te pravilno disali. Nakon videa članovi su govorili o tome kako se sad osjećaju smireno i zadovoljno i da nisu znali da disanje može tako utjecati na raspoloženje. Poslije toga odigrali smo igru Čovječe ne ljuti se i slušali glazbu.

Stekli smo neka nova znanja koja će nam dobro doći u našoj svakodnevici,

a moći ćemo i druge naučiti ono što znamo!

Facebook podijeli