Mali princ


Posljednji je tjedan direktnog rada s članovima u sklopu aktivnosti  „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio projekta „I ja imam svoje ja: pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici – II. faza“  financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mladu i socijalne politike.

U dogovoru s vlasnikom trgovine bicikala GT Bike Tihomirom, ujedno i profesorom tjelesne i zdravstvene kulture, došli smo u posjet trgovini i servisu bicikala. Tihomir nas je prvo upoznao s vrstama bicikala koje ima u trgovini te načinu servisiranja bicikala. Članovi su imali priliku isprobati bicikle koji su im se svidjeli, a uz Tihomirovu pomoć naučili su i kako odabrati bicikl koji bi njima odgovarao. Bilo nam je zanimljivo čuti što znače sve oznake na biciklu te čemu služe ostali dijelovi bicikla. Poseban naglasak smo stavili na obvezno korištenje kacige, svjetlećeg prsluka te prednjeg bijelog i zadnjeg crvenog svjetla. S obzirom na to da je Tihomir strastveni biciklist i da često sudjeluje u svim vrstama natjecanja, članovi su ga pitali o tome na koji način se on priprema za natjecanja i što je bitno kako bi uspješno ostvario svoj cilj. Tihomir im je rekao da je zdrava prehrana jako bitna te da svakodnevno kretanje i tjelovježba moraju biti sastavni dio zdravog života. Potom su članovi govorili o svojim životnim navikama, a Tihomir im je objasnio zašto bi neke stvari trebali promijeniti i koje zdrave navike bi trebali uvesti u život. Pohvalio ih je za ono što rade dobro, npr. piju smoothie, jedu puno povrća, pomažu u kućanskim poslovima, slažu drva, pomažu u vrtu. Pohvale su pozitvno djelovale na razvoj njihova samopouzdanja, a izražavajući vlastito mišljenje o dobrim i lošim navikama potakli su razvoj komunikacijskih vještina. Za kraj nas je Tihomir počastio prirodnim sokom te smo tako nazdravili zdravim životnim navikama u budućnosti.

   

Ovaj smo tjedan održali i radionicu o tome kako uspješno komunicirati, a pod vodstvom Srđane Šimac, mag.psych. Članovi su zaključili da gotovo i ne postoji situacija u kojoj ne komuniciramo, bilo riječima, bilo emocijama, bilo izborom odjeće i sl. Da je radionica bila vrlo zanimljiva članovima pokazalo se time što su vrlo aktivno sudjelovali tijekom cijele radionice. Više o radionici možete pročitati u članku Radionica: Kako uspješno komunicirati?

Kako bismo zaokružili ovu projektnu aktivnost, odlučili smo podijeliti zahvalnice svim sudionicima u aktivnosti što je izazvalo oduševljenje kod suradnika. Svi članovi koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti, zajedno sa mnom, obišli su suradnike  i podijelili uokvirene zahvalnice. Ujedno su i članovi bili sretni jer su oni osobno podijelili zahvalnice uz riječi zahvale koje su sami osmislili. Ovime su članovi pokazali koliko im je bitno sudjelovanje u životu lokalne zajednice te kako je lijepo kad se na primjeren način zahvale svima onima koji su im pomogli u tome. Osmišljavanjem riječi zahvale izražavali su mišljenje o tome koliko im je važno to što su imali priliku surađivati sa pojedinim suradnikom.

   

30.04.2018.g., zadnji dan realizacije ove projektne aktivnosti bili smo na Obiteljskom radio Ivaniću. Tamo smo snimili emisiju o svim provedenim projektima te što nam se posebno svidjelo u tijeku provođenja projekta. Poslije toga organizirano je završno druženje za sve članove, voditelje i volontere u pizzeriji. Tom prilikom, uz prigodnu zakusku, podijeljene su i zahvalnice svim članovima na kojima je pisao i kratki tekst o njima samima. Članovi su pokazali koliko su sretni što su dobili zahvalnicu i rekli su da im to puno znači te da će to staviti na istaknuto mjesto u kući. Nakon zakuske, ugodnih razgovora, šala i smijeha došao je kraj druženju pa su članovi na kraju dobili i časopis u kojem su članci koje su oni sami osmišljavali pa i njihovi crteži. Prelistavanjem časopisa prisjetili su se o čemu smo sve govorili, pisali i crtali. Sretni i zadovoljni završili smo ovu aktivnost na tako lijep i poseban način. 

Marijana Gazić

Facebook podijeli