Mali princ


 

           Nastavljamo sa direktnim radom s članovima u sklopu aktivnosti  „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio projekta „I ja imam svoje ja: pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici – II. faza“  financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

       Početak tjedna smo obilježili odlaskom stomatologu. Upoznali smo se s pojmovima čekaonica, dom zdravlja, stomatolog, medicinska sestra i sl. U ordinaciji su nas srdačno dočekale doktorica Marta i medicinska sestra Ivana. Pozorno smo slušali svaku izgovorenu riječ te sa zanimanjem slušali o važnosti održavanja oralne higijene. Poslije upoznavanja sa ordinacijom doktorica je svima pregledala zube i objasnila zašto se zubi kvare. Imali smo priliku vidjeti aparat u kojem nastaje plomba, sisaljku, sterilizator, brusilicu…Doktorica nam je pokazala i kako izgledaju umjetni zubi. Uslijedila su pitanja članova: Što trebamo jesti da bi nam zubi bili zdravi? Što šteti zubima? Zašto je važna kontrola kod stomatologa? Zašto se daje injekcija u zub? Zašto ispadaju mliječni zubi?

Pitanja su se redala jedno za drugim te su članovi tako izražavali vlastito mišljenje i zajednički su donosili zaključke o važnosti zdravlja zubi. Poslije ispitivanja netko od članova je uočio i tlakomjer pa su poželjeli izmjeriti tlak. Sestra Ivana je svima izmjerila tlak pa smo razgovarali i o povišenom, normalnom i niskom tlaku. Tu su članovi pokazali zavidno znanje o tlaku te su puni samopouzdanja napustili ordinaciju.

 

      Sljedeći dan smo posjetili Muzej Ivanić-Grada i pogledali izložbu “Razotkrivanje”.

Izložba prikazuje jedinstvene i neprocjenjive predmete iznimne ljepote svijeta kukaca. Riječ je zbirci kornjaša Mikšić, najvrednijoj zbirci kukaca u Prirodoslovnom muzeju, koju je sakupio svjetski putnik i eminentni stručnjak René Mikšić. Ostali smo zadivljeni kombinacijama boja poludragog kamenja i kukaca. Članovi su se željeli fotografirati pokraj slika s najljepšim kombinacijama boja. Iznosili su svoja mišljenja o ljepoti prirode te što znaju o kukcima. Uspoređivali su boje stijena sa bojama kukaca te samostalno uočili sličnosti. Bilo ih je zanimljivo promatrati kako zadivljeno, širom otvorenih očiju, pregledavaju izložbu. Ovo je drugi odlazak u muzej našega grad i obećali smo još koji dolazak te tako pokazali našu uključenost u kulturna zbivanja u našoj lokalnoj zajednici.

Poslije obilaska muzeja poslušali smo predavanje o povijesti Ivanić-Grada. Bilo je zanimljivo slušati kako se razvijao naš grad i koje su povijesne činjenice bile bitne za njegov razvoj. Članovi su strpljivo odslušali jednosatno predavanje te smo o zanimljivostima grada razgovarali poslije predavanja razvijajući tako komunikacijske vještine važne za uključivanje u lokalnu zajednicu.

   

    U časopisu četvrtkom smo se odlučili pozabaviti sa društveno prihvatljivim ponašanjem. Na radionici su članovi razvrstavali ispisane izjave na točne i netočne. Svaku izjavu smo i usmeno prokomentirali objašnjavajući zašto je poželjno ili nepoželjno neko ponašanje. Bilo je niz zanimljivih objašnjenja koja smo oprimjerili situacijama iz svakodnevnog života. Na ovoj radionici smo razvijali kritičko mišljenje te smo naučili koja su ponašanja poželjna u svakodnevnim situacijama. Zatim smo se odlučili razgibati igrajući odbojku u dvorištu Udruge, a poslije smo zalijevali cvijeće koje smo posadili i posijali u žardinjere i kamenjar. Članove iznimno veseli boravak na otvorenom te zajedničko sudjelovanje u sportskim aktivnostima pa se trudimo i tako provoditi ovo slobodno vrijeme.

   O razvoju samopouzdanja kada netko pobjedi te o volji za uključivanjem u sva društvena zbivanja ne treba ni govoriti, tj. vidljivo je iz svih navedenih situacija.

 

Marijana Gazić

Ivanić-Grad, 20.travnja 2018.g.

 

 

Facebook podijeli