Mali princ


Na današnji dan, 17. studenog 2020. godine, obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom porođaju, koji je prvi put obilježen 17. studenog 2011. godine, a sva događanja vezana uz obilježavanje ovoga dana tradicionalno kulminiraju zajedničkim puštanjem ljubičastih balona. Nažalost, ove je godine situacija nešto drugačija zbog epidemioloških mjera uslijed kojih nisu dozvoljena okupljanja pa će se umjesto zajedničkog puštanja balona ovaj dan obilježiti na prilagođen, ali ne i manje poseban način.

Udruga „Mali princ“ je u čast svih Palčića, svih hrabrih roditelja koji su se suočili s jednim od najtežih životnih trenutaka, ali i svih onih koji su svojim kratkim boravkom u našim životima ostavili veliki i neizbrisiv trag, ljubičastim balonima podsjetila na ovaj neizmjerno važan dan.

 

Cilj obilježavanja ovoga dana je edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnoj već i na globalnoj razini, koji je jedan od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a i drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti. Jedan od ciljeva je svakako i razmjena iskustava roditelja i unaprjeđenje skrbi prijevremeno rođene djece

U svijetu se 1 od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Od navedenog ukupnog broja ih 60 – 80 umre u prvom tjednu života zbog posljedičnih komplikacija nezrelosti. Budući da se rađaju nezreli, djeci je da bi preživjela prijeko potrebna podrška posebnih medicinskih uređaja, stručnost i maksimalna posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝. Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

U nastavku Vam u cijelosti prenosimo dirljivu poruku predsjednice Udruge gđe. Željke Vučko:

“SRETAN VAM NAŠ DAN HEROJI MOJI !!! Prije točno 11 godina, na današnji dan u Novinarskom domu najavili smo osnivanje Udruge. Šačica roditelja entuzijasta  znala je da mora učiniti nešto za naše najmanje heroje i njihove roditelje. Punog srca, no bez previše znanja o izazovima pred nama, nošeni snagom njihovih borbi krenuli smo hrabro u nepoznati izazov, u još jednu borbu.  Nismo ni sanjali da će jednoga dana cijela Hrvatska znati za Vas, za Vaše borbe i Vaše pobjede. Da će cijela Hrvatska zvati Vas Palčićima i nikako više drugačije . Gubili smo, dobivali, uzdizali se, padali kao poput Vas….dizali se snagom koju ste nam Vi uvijek davali.  Sve ovo danas Vaše je djelo HEROJI NAŠI, sve ovo Vaša je snaga koja nas je nosila i dizala kad je bilo najteže. Na današnji dan slavimo svaki udah, svaki zagrljaj i poljubac, svaki korak, svaku riječ, peticu u školi…prvi gol… Na današnji dan slavimo i svaku našu prolivenu suzu, svu bol i brigu pretvorenu u radost života. Na današnji dan prisjećamo se i svih naših anđela koji su navratili nakratko na ovu zemlju, naučili nas mnogočemu i napustili nas ostavljajući dubok trag u našim srcima, svih njihovih roditelja koji su i u svojoj boli ponosni roditelji Palčića. Na današnji dan zahvaljujemo svima Vama čije borbe za život naših najmanjih heroja do posljednje kapi snage, skrivaju zidovi naših bolnica. Na današnji dan zahvaljujemo i svima Vama koji ste učinili i najmanji korak za naše Palčiće i njihove roditelje i tako im olakšali njihov trnovit put. Danas neka teku samo suze ponosa, beskrajnog ponosa NA NAŠE NAJMANJE HEROJE, NAJVEĆA I NAJHRABRIJA SRCA. Hvala Vam što postojite, HEROJI MOJI, što nas svojim postojanjem učite životu, nadi, strpljenju, borbi.  Hvala Vam što iz dana u dan dokazujete da ljubav i vjera pobjeđuje i ruši i najveće planine. Cijela Hrvatska će danas u Vašu čast sjati LJUBIČASTIM SJAJEM NAŠIH NAJMANJIH HEROJA PALČIĆA - JER VI TO ZASLUŽUJETE . ", napisala je na Facebook stranici Palčić gore predsjednica udruge Željka Vučko.

Facebook podijeli