Mali princ


U petak, 17.11.2023., članovi i djelatnici Udruge su sudjelovali na obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Ove godine se ovaj dan obilježio kroz gledanje crtanog filma „Nestašna zubić vila“ u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad te kroz tradicionalno puštanje balona ispred prostora POU.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 novorođenčadi, odnosno oko 6 % živorođenih, a taj je udio u neprekidnom porastu u proteklih nekoliko godina. 2022. godini je od 238 perinatalno umrlih bilo 108/150 mrtvorođenih i 77/88 rano neonatalno umrlih iz prijevremenih poroda, ukupno 77,7%.  Kad se samo promatraju živorođeni koji su umrli u prvih sedam dana života zbog posljedičnih komplikacija nezrelosti, stopa je 2,2/1.000 rođenih, a ukupna rana neonatalna smrtnost iznosi 2,5/1.000 živorođenih što jasno pokazuje da je prijevremeni porod vodeći uzrok dojenačke smrtnosti u Hrvatskoj.

Kako bi se podigla svijest lokalne zajednice o problemima s kojima se suočavaju „Palčići“ i njihove obitelji, svake godine se 17. studenog puštaju ljubičasti baloni u znak sjećanja na sve „Palčiće“.  

Facebook podijeli