Mali princ


Na današnji dan, 1. ožujka 2021. godine, obilježili smo Međunarodni dan invalidskih kolica. 

Cilj obilježavanja je podizanje javne svijesti o pozitivnom utjecaju invalidskih kolica na osobe s invaliditetom, njihovu mobilnost, participaciju u aktivnostima svakodnevnog života te aktivnostima lokalne zajednice. Pomagala za kretanje pružaju osobama s invaliditetom osjećaj neovisnosti te utječu na sveukupno zadovoljstvo vlastitim životom. Međunarodni dan invalidskih kolica obilježava se kako bi se odalo priznanje osobama kojima je posao izrada invalidskih kolica te koji na taj način pružaju podršku i pozitivno utječu na život osoba s invaliditetom.

Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje na problematiku neravnopravne dostupnosti pomagala za kretanje osobama s invaliditetom diljem svijeta. Prema istraživanjima, mobilnost 100 milijuna ljudi ovisi o pomagalima za kretanje, no samo 5-15% osoba s invaliditetom ima osigurana adekvatna pomagala. Stoga je Međunarodni dana invalidskih kolica prilika za ukazivanje na problematiku i podizanje svijesti o neravnopravnoj dostupnosti pomagala za osobe s invaliditetom.

Na današnji dan važno je ukazati i na problematiku s kojom se svakodnevnom susreću osobe s invaliditetom, a riječ je o arhitektonskim barijerama i nepoštivanju parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Propisana parkirališna mjesta omogućuju osobama s invaliditetom veću pristupačnost i mobilnost, a što su za osobe s invaliditetom osnovni preduvjeti za provođenje svakodnevnih aktivnosti i uključivanje u aktivnosti zajednice. Udruga „Mali princ“ djeluje u korist stvaranja i prilagođavanja okoline pristupačne za osobe s invaliditetom koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica i to u sklopu aktivnosti „Mobilnost i arhitektonske barijere“. U prethodnoj godini održan je sastanak s predstavnicima Policijske postaje Ivanić-Grad i komunalnim redarom, a na kojem se razgovaralo o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u vidu arhitektonskih barijera i nepoštivanja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Važno je da kao zajednica poštujem propisana parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom kako bi osobe s invaliditetom mogle nesmetano ući i izaći iz automobila, uključiti se u željene aktivnosti ili obaviti određene poslove. Želimo ljubazno zamoliti naše sugrađane i sugrađanke, sve osobe koje borave u našem gradu da poštuju Zakone i pokažu empatiju te da ne parkiraju na označena parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

Facebook podijeli