Mali princ


U četvrtak, 31.01.2013., u SŠ „Ivan Švear“ održali smo prvu radionicu u okviru projekta „Volontiranje – karta za bogatiju budućnost lokalne zajednice“ kojem je financijsku podršku dala Zaklada ZAMAH odnosno Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz decentralizirani model financiranja.

Odmah na početku iznenadio nas je izuzetno velik interes srednjoškolaca za naš projekt – dočekalo nas je njih 34! Smatramo da je ovako velik broj zainteresiranih učenika zapravo pokazatelj kako naša lokalna zajednica vapi za projektima ove vrste te da se u učenicima SŠ „Ivan Švear“ krije velik potencijal za volontiranje.

Slika Slika

Prvu radionicu započeli smo predstavljanjem udruge „Mali princ“. Kako je došlo do ideje za osnivanje Udruge, koji su ciljevi Udruge, tko su prinčevi i princeze te tko s njima radi…sve bitne informacije učenici su dobili od dvije voditeljice radionica, inače stručnih suradnica Udruge, Andree i Ivane.

Učenicima je zatim predstavljen volonterski projekt – tko je projektu dao financijsku podršku, koji je cilj projekta te kako ćemo ga postići, koja je uloga učenika u projektu.

{mosimage} Kako bismo bolje shvatili zadatak koji je pred nama bilo je potrebno razjasniti kakva su nam očekivanja vezana uz sudjelovanje u projektu. Učenici i voditeljice napisali su svoja očekivanja te ih zalijepili na ploču – učenici s jedne strane, a voditeljice s druge. Zatim smo naglas pročitali sva očekivanja te prokomentirali jesu li ona realna, smatramo li da ćemo ih moći ispuniti te koliko se poklapaju očekivanja učenika sa očekivanjima voditeljica. Očekivanja su nam bila vrlo slična: očekujemo da ćemo naučiti nešto novo, napraviti nešto dobro za zajednicu, naučiti kako možemo pomoći djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom, ali i družiti se i zabaviti.

Nakon što smo učenike upoznali s Udrugom i projektima te vidjeli koja su nam očekivanja dali smo im mogućnost da, ukoliko se nisu prepoznali u nečemu što je bilo rečeno ili su imali drugačije viđenje projekta, odustanu od sudjelovanja u istome. Svi učenici složili su se da žele sudjelovati u volonterskom projektu te smo na taj način zapravo oformili našu grupu. Kako učenici dolaze iz različitih razreda i smjerova morali smo se međusobno upoznati. Svatko je morao reći svoje ime te pridjev koji ga opisuje, a da počinje na prvo slovo njegova imena. Nakon toga smo pokušali osmisliti ime naše grupe. Prijedlozi su bili Osmijeh, Djeca cvijeća, Nemam ideju, Mogu sve što hoću i Tulipani. Nakon glasovanja odlučili smo se za Osmijeh.

{mosimage} Svaka grupa, pa tako i naša, mora imati pravila kojih se članovi moraju pridržavati. Tako smo osmislili nekoliko pravila važnih za našu grupu: redovitost, složnost, sjedimo u krugu, svi sudjelujemo, slušaj drugoga, tolerancija. Pravila smo napisali na plakat koji će tijekom radionica biti postavljen na vidljivom mjestu.

{mosimage} Na kraju naše prve radionice napravili smo kratku evaluaciju kako bismo dobili povratnu informaciju učenika o provedenoj radionici. Svi koji su zadovoljni današnjom radionicom morali su jako mahati, a oni koji nisu samo su trebali odmahnuti rukom. I kako se učenicima svidjela prva radionica??? Svi su jako,jako,jako mahali…

Facebook podijeli