Mali princ


Zabavno-sportski susret: Primjena pozitivnih vrijednosti i socijalnog uključivanja u praksi kroz zajedničke sportske aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i djecu predškolskog uzrasta

Mjesto i vrijeme održavanja: 23. svibnja 2019. od 8.30h  do 13.00h, Hotel Sport Ivanić-Grad

Organizator: Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom "Mali princ"

Partneri: Grad Ivanić-Grad, Dječji vrtić Ivanić-Grad, Dječji vrtić Roda, Dječji vrtić Proljeće Kloštar Ivanić, Dječji vrtić Križ i Novoselec, Osnovna škola Stjepana Basaričeka

Projekt: Susret se održava za sudionike projekta "Ringišpil- Prihvaćanje različitosti kroz učenje i igru"

Broj sudionika: 270

Često u svom radu čujemo priče o problemima s kojima se suočavaju djeca s teškoćama u razvoju koja pohađaju vrtiće i škole. Problemi često proizlaze iz straha i neznanja okoline. Želimo da se djeca unatoč razvojnim teškoćama osjećaju prihvaćeno i uključeno, da sudjeluju jednako u svim aktivnostima kao i njihovi vršnjaci, da sklapaju prijateljstva i da im vrtićki dani budu ispunjeni srećom. Iako odgojno-obrazovne ustanove djeluju aktivno po pitanju integracije, nužna je bila dodatna edukacija i usavršavanje u ovom osjetljivom i specifičnom području rada kako bi se stvorilo jednakopravno okruženje za svu djecu.

Svjesni smo da tako velike promjene ne idu preko noći i znamo da to ne može učiniti jedna organizacija sama. Zato smo uključili cijelu našu lokalnu zajednicu, kako bismo stvorili sretno i kvalitetno okruženje za djecu s teškoćama u razvoju.

O PROJEKTU:

Našu ideju podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te nam financira naše aktivnosti kroz projekt „RINGIŠPIL – PRIHVAĆANJE RAZLIČITOSTI KROZ UČENJE I IGRU“ sa ukupno 156.125kn, a podršku kroz partnerstvo je dao Grad Ivanić-Grad. U projektu sudjeluju 4 vrtića i 1 osnovna škola, a ukupno je uključeno 268 djece.

Ideja kojom smo se vodili jest da najprije osnažimo djecu s teškoćama kroz terapije, kako bismo ih pripremili za integraciju, a paralelno s time kroz edukacije pripremamo njihovu okolinu da što uspješnije podrže i omoguće integraciju.  Edukacijama smo pristupili iz 3 perspektive: najprije ćemo educirati stručnjake koji rade u odgojno-obrazovnim ustanovama, zatim roditelje te naposljetku i djecu kako bi ona prihvaćala različitosti u svojim vršnjačkim skupinama.  Na kraju projekta dolazi i primjena svih stečenih znanja u praksi, kroz veliki zajednički SPORTSKO-ZABAVNI SUSRET.

SPORTSKO ZABAVNI SUSRET:

Nakon edukacija i edukativnih radionica za sve sudionike uključene u odgojno-obrazovne sustave kao i samu djecu i roditelje došlo je vrijeme da ono što su usvojili prikažu i u praksi.

Predviđeno vrijeme trajanja sportsko-zabavnog susreta je oko 4 sata u prijepodnevnom terminu, a uključivati će vrijeme za razne igre uz nadzor učitelja, odgojitelja i volontera kao i asistenciju voditelja igara, vrijeme za više kratkih pauza za osvježenje i odmor, kao i dužu pauzu za ručak. Igre su osmišljene na način postavljanja  organiziranih punktova na kojima se održavaju različite igre. Djeca će biti podijeljena u nekoliko manjih skupina u kojima će sudjelovati bar jedno dijete s teškoćom u razvoju a u igri će sudjelovati kao tim i pomoć jedni drugima.

PROGRAM DOGAĐANJA

8.30 - 9.00 Okupljanje i registracija sudionika

9.00 - 9.30 Otvaranje Susreta

9.30 - 11.30 Sportske igre za djecu

11.30 - 12.30 Pauza za ručak

12.30 - 13.00 Podjela diploma i zahvalnica uz glazbeni nastup

Facebook podijeli