Mali princ


U sklopu projekta „I ja imam svoje ja- Pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom “Mali princ'' , 20.3. uspješno je održala edukativnu radionicu za djecu 3.b razreda Osnovne škole Đure Deželića. Uz puno interakcije i međusobne suradnje djece, postignut je cilj ove edukativne radionice, poboljšati informiranost djece o njihovim pravima i integraciji, te omogućiti djeci izražavanje vlastitog mišljenja. Na ovoj edukativnoj radionici sudjelovalo je dvadeset i jedno dijete, te njihova učiteljica, uz čiju je suradnju ova radionica provedena vrlo uspješno.

 

Nakon kratkog predstavljanja, radionicu smo započeli edukativnom igrom. Cilj igre bio je kroz razgovor navesti djecu da sami kažu koja dječja prava znaju, te ih naučiti da ta prava vrijede za svu djecu.

Nakon uvodne igre razgovarali smo o različitostima, o tome kako nismo svi isti i kako je svatko poseban na svoj način, te smo stavili naglasak na to da se 21.3. obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom i da su simbol tog dana šarene, rasparene čarape. Osvrnuli smo se na Down sindrom.

Djeca su interaktivno sudjelovala u razgovoru o Down sindromu uz što su gledali slike djece s Down sindromom što ih je dodatno motiviralo na postavljanje pitanja i davanje komentara. Kroz razgovor smo došli do zaključka kako nismo svi isti, niti izgledom, niti karakterno, da jedni druge takvima trebamo prihvatiti, te da sva djeca imaju jednaka prava. Na kraju prvog djela radionice svi smo zajedno otpjevali pjesmicu „Različitost je fora“, u kojoj smo ujedinili sve što smo naučili na radionici, što im se jako svidjelo.

 

Na drugom djelu radionice spomenuli smo da se djeca s Down sindromom nazivaju i „djeca suncokreti“ zbog toga što zrače ljubavlju i veseljem te smo započeli sa kreativnim djelom. Imali smo i iznenađenje, posebnu gošću na drugom djelu, a to je bila djevojčica s Down sindromom Lara koja je dosla na druženje i kreativni dio radionice.

 

Na kreativnom djelu, djeca su u skupinama po troje učenika, aktivno

su sudjelovali i od kolaž papira izrađivali suncokrete u koje su pisali poruke za djecu i osobe s Down sindromom. Svaka skupina je predstavila svoj suncokret i pročitala poruku koju su napisali. 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Zajedno smo došli do zaključka da je svatko od nas po nečemu drugačiji, da su različitosti fora, da nam različitost ne smeta da budemo s nekim prijatelj, te da bez obzira na različitosti svi imamo jednaka prava. 

Djeca su pozitivno reagirala na ovu edukativnu radionicu navodeći kako im se svidjela radionica u cijelosti, ali kao neke od najboljih dijelova izdvajaju izradu suncokreta I pjevanje pjesmice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahvaljujem djeci koja su prisustvovali radionici te na njihovoj vedrini i osmjesima, što su aktivno sudjelovali u radionici, iznosili svoja mišljenja, postavljali pitanja, pjevali, izrađivali suncokrete I naravno naučili nešto novo.

 

Facebook podijeli