Mali princ


Udruga „Mali princ“ sudjelovala je kao partner na Međunarodnoj konferenciji o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom: „ASISTIVNA TEHNOLOGIJA I KOMUNIKAACIJA“, koja se održavala od 17.-19. listopada 2018., u Zagrebu, hotel Westin, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Program Konferencije obuhvaćao je tri glavne tematske cjeline. Prvi dan odnosio se na djecu, školu i obrazovanje, drugi dan obuhvaćao je područje potpomognute komunikacije, rehabilitacije i radnog mjesta, a treći dan Konferencije bio je posvećen senzornoj stimulaciji, autizmu i ranoj intervenciji. Na Konferenciji je sudjelovalo preko 1.500 osoba, 70 volontera, više od 35 predavača iz 10 zemalja, a putem interneta on -line, ATAAC Konferenciju mogli su pratiti gledatelji iz više od 30 zemalja svijeta!

Kao partner i predavač na Konferenciji, Udruga „Mali princ“ predstavila je svoj rad i našu lokalnu zajednicu kroz izlaganje i video-priču, snimljenu u suradnji s Krijas produkcijom. Predavanje su održali Dubravko i Juraj Pavković, koji su predstavili postignuća Udruge „Mali princ“ u području potpomognute komunikacije, načine financiranja terapijskog rada djece s komunikatorima te najveće izazove i prepreke s kojima se susrećemo kako bismo omogućili djeci uspješan rad i napredak u području potpomognute komunikacije.

Priča o potpomognutoj komunikaciji u Udruzi „Mali princ“ započela je 2016. godine, prijavom na natječaj humanitarne udruge „RTL POMAŽE DJECI“, putem čega je financirana nabavka komunikatora, u suradnji s firmom E-glas d.o.o. iz Rijeke. Komunikatori su poseban sustav programa i opreme, koji olakšava komunikaciju za djecu s najtežim stupnjem razvojnih teškoća, kroz upravljanje računalom pokretima očiju i pogledom te kroz brojne druge načine, kako bi mogli izražavati svoje potrebe i povećati uključenost u svakodnevni život.

Prepoznavši sve pozitivne strane i mogućnosti za poboljšanje kvalitete djetetova svakodnevnog života kroz upotrebu komunikatora, pokrenuta je ideja da se djeci i osobama s invaliditetom omogući pristup takvoj naprednoj tehnologiji.

„Iskreno, ja kad sam prvi puta vidio komunikator i njegove mogućnosti, nisam ni vjerovao da takva tehnologija postoji, da djeca mogu upravljati računalom putem očiju. Kada smo nabavili Juraju komunikator, uvidjeli smo da je to jako dobra i korisna stvar te smo htjeli to podijeliti i s drugom djecom“, ispričao je predsjednik Udruge Dubravko Pavković, čiji je sin Juraj  među prvima koristio Tobii komunikator kao pomoć u sklopu školovanja.

Iako su komunikatori do tada bili relativno nepoznat pojam, zahvaljujući njihovoj inicijativi, napravljeni su prvi koraci u priči o potpomognutoj komunikaciji.  „Ja sam pohađao srednju školu u Centru Dubrava gdje je u sklopu moga obrazovanja stručni tim prepoznao da bi za mene bio dobar komunikator. Po tome sam dobio komunikator i tako je počelo moje prvo iskustvo s Tobiiem (napomena:Tobii Communicator 5, vrta komunikatora)“, izjavio je Juraj, prvi korisnik komunikatora, u prikazu video-priče na Konferenciji.

Osim predstavljanja Udruge kroz predavanje i video-priču, na Konferenciji je tijekom sva tri dana bio izložen i prikaz rada Udruge kroz poster, kako bi se ostvarila međusobna razmjena iskustva i primjeri dobre prakse sa ostalim sudionicima iz cijeloga svijeta.

Ponosni smo što smo imali priliku sudjelovati kao dio ovog jedinstvenog događaja i zahvaljujemo od srca svima koji su nam podrška u našem rad i koji su na bilo koji način omogućili da zajedničkim snagama ostvarujemo našu ATAAC priču, korak po korak, riječ po riječ.

Facebook podijeli