Mali princ


U Udruzi "Mali princ" održana je dvodnevna informatička radionica, 28. i 29.8.2019. godine u sklopu programa „Rastimo s Malim princem“ koja se održava već treću godinu, a sufinancira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudjelovalo je ukupno 30 sudionika, od toga 12 mladih članova udruge, 3 djece iz lokalne zajednice, te 15 volontera, roditelja, voditelja.

Prvi dan smo krenuli u opuštajućem tonu, pa smo za početak odigrali nekoliko igrica na računalu i usput izvježbali prstiće na tipkovnici i klikove na mišu, te ponovili osnovne dijelove računala i bonton ponašanja. Nakon toga smo se uhvatili ozbiljnijih tema: Sigurnost na internetu, zaštita osobnih podataka i digitalni tragovi. Nakon mnogih primjera iz svakodnevnih života i svojih osobno, provjerili smo kratkim kvizom što smo sve naučili i zapamtili.

Nakon kratke pauze u kojoj smo svirali „beamz“ (komunikator za izražavanje pokreta i glazbe) i razgovora o raznim zanimanjima koja postoje i za koje znamo, sudionici su dobili papir i svaki po tri slike. Na papir su trebali napisati pitanje vezano za sliku koja pokazuje pojedino zanimanje, te su nakon toga dolazili na komunikator snimiti svoja pitanja za ostale sudionike sljedećeg dana. Odigravši memori na računalu, vezano za zanimanja, te ispunivši anketu evaluacije priveli smo radionicu kraju.

Drugi dan smo ponovili sve što smo zapamtili o sigurnosti na Internetu kroz društvenu igru i aplikaciju s pitanjima i zadatcima vezanim za sigurnost i opasnosti na Internetu i oko nas. Pomoću komunikatora smo poslušali pitanja koja smo dan ranije snimili i pogađali o kojem se zanimanju radi, te stavljali slike u previđene košuljice.

Nakon zabave odluči smo napraviti letak za našu udrugu, podijelili smo se u grupe i svatko je dobio dio područja za pronaći na internetu i obraditi podatke. Na Internetu smo pronašli sve što nam je bilo potrebno, te smo sve objedinili u jedan letak kojeg smo ispisali na pisaču za uspomenu sudionicima i korištenje svima u Udruzi i izvan nje. Nakon istraživačkog dijela odlučili smo se zabaviti traženjem posla preko Interneta na stranica HZZO-a. Proučili smo što nam svatko zanimanje nudi i što bi mi htjeli biti i probati raditi. Svatko je odabrao jedno zanimanje i rekao ukratko par rečenica što bi na tom poslu trebalo znati raditi.

Nastavili smo u tom tonu izradivši prezentaciju na temu: „Ovo je priča o meni“. U njoj je bilo potrebno predstaviti sebe, svoj hobi i s čim bi se željeli baviti. Svaki sudionik je predstavio sebe i svoju prezentaciju. Neki su dodali čak i slike i animacije, što je činilo prezentaciju još boljom i zanimljivijom. Nakon kratke pauze u kojoj smo svirali na „beamzu“ krenuli smo pomoću kviza ponoviti sve što znamo i što smo naučili o raznim poslovima te smo na računalima odigrali još dvije igre o zanimanjima.

Na kraju su svi sudionici dobili diplome za uspješan rad i letke koje su sami izradili, te riješili upitnik evaluacije.

Evaluacija je provedena na računalima, nakon prvog i nakon drugog dana. Rezultati su pokazali slijedeće:

Evaluacijsko izvješće 28.8.2019.

Na kraju radionice provela sam evaluaciju radionice s pet pitanja, rješavalo se na računalima a korisnici su odgovarali na pitanja.

Je li ti se svidjela današnja radionica - 9 korisnika (100%) odgovorilo je sa DA.

Kakve su bile igre? -  55,6% sudionika je odgovorilo zabavne, 33,3% zanimljive, a 11,1% dosadne.

Kakvi su ti bili zadaci? 44,4% ih je odgovorilo zanimljivi, 33,3% zabavni, 22,2% naporni.

Jesi li nešto novo naučio na ovoj radionici – 77,8% ih je odgovorilo DA, a 22,2% NE.

Jeli se sada osjećaš sigurnije kod korištenja računala i društvenih mreža– 66,7% sudionika je odgovorilo DA, 22,2 % možda i 11,1% NE.

Po rezultatima zaključujem da je radionica pozitivno ocijenjena, svidjela se, bila je svima zanimljiva, poučna i korisna.  U nastavku se nalazi slikovni prikaz izvješća evaluacije.

Evaluacijsko izvješće 29.8.2019.

Na kraju radionice provela sam evaluaciju radionice s pet pitanja, rješavalo se na računalima a korisnici su odgovarali na pitanja.

Je li ti se svidjela današnja radionica - 9 korisnika (100%) odgovorilo je sa DA.

Kakve su bile igre? -  66,7% sudionika je odgovorilo zabavne, 33,3% zanimljive.

Kakvi su ti bili zadaci? 55,6% ih je odgovorilo zanimljivi, 33,3% zabavni, 11,1% dosadni.

Jesi li nešto novo naučio na ovoj radionici – 100% ih je odgovorilo DA.

Hoće li ti sada biti lakše potražiti posao– 77,8% sudionika je odgovorilo DA, 22,2 % možda.

Po rezultatima zaključujem da je radionica pozitivno ocijenjena, svidjela se, bila je svima zanimljiva, poučna i korisna.  U nastavku se nalazi slikovni prikaz izvješća evaluacije.

Facebook podijeli