Mali princ


Slika U petak, 29.11.2013., članovi i volonteri udruge „Mali princ“ obilježili su dva važna datuma: Međunarodni dan osoba s invaliditetom (03.12.) i Međunarodni dan volontera (05.12.).

Za razliku od igraonica koje se tradicionalno održavaju svake srijede (17:30 – 19:30) ovog puta smo malo „razbili“ dobro poznatu rutinu te smo se družili u petak od 19:00 do 21:00.

 

Tek što smo pripremili prostor i materijale za rad začuli smo korake naših prinčeva i princeza. Ubrzo su nam se pridružili i volonteri koji, podsjetimo, tijekom cijele 2013. godine sudjeluju u projektu „Volontiranje – karta za bogatiju budućnost lokalne zajednice“ kojeg su financijski podržale Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“.

Slika Slika

Kako je vrijeme odmicalo tako je u „Malom princu“ bila sve veća gužva jer su naši članovi počeli pristizati u velikom broju. Društveni dom u Šarampovu Donjem ubrzo je postao najveselije mjesto u okolici.

Slika No ipak, da ne ostane sve na zabavi, trebalo je pristupiti i ozbiljnim stvarima. Volonteri i članovi podijelili su se u dvije grupe: jedni su izrađivali plakat povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, drugi povodom Međunarodnog dana volontera. Ideje su prštale na sve strane! Izradom plakata službeno smo obilježili ta dva važna datuma. Plakate ćemo postaviti u osnovnu i srednju školu kako bismo učenike, ali i učitelje i roditelje, informirali o problematici, potrebama i pravima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ali i o tome kako volontiranjem mogu činiti dobro u svojoj lokalnoj zajednici i šire.

 

Slika Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz davne 1956. godine. Dana 08. kolovoza 1956. godine u rudniku ugljena Bois Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su poginula 262 rudara, a ta nesreća se pamti kao rudarska nesreća sa najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (03.12.). Ovogodišnja tema Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je „Probiti barijere, otvoriti vrata: inkluzivno društvo za sve“. Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se uz aktivnosti promicanja razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti osobama s invaliditetom.

 

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. Od tada se svake godine 05. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj obilježavanja ovog dana je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

Oni članovi i volonteri koji nisu bili raspoloženi za izradu plakata igrali su razne društvene igre ili se jednostavno družili. Počastili smo se i pizzama što je izazvalo pravo oduševljenje kod mlađih članova.

 

Naši srednjoškolci – volonteri primili su i potvrde o uspješnom sudjelovanju u volonterskom projektu te male poklone zahvale. Grupnom fotografijom označili smo kraj još jedne igraonice. Dva sata su nam proletjela u smijehu, igri i veselju tako da smo se doma otputili umornih lica, ali veselog duha.

 

Slika

Facebook podijeli