Mali princ


Slika Prije točno mjesec dana, 14. listopada, na našim službenim web stranicama objavili smo članak pod nazivom „Osobe s invaliditetom – građani drugog reda?“. U međuvremenu, članak je objavljen i u lokalnim novinama „Otok Ivanić“.

U članku smo progovorili o još jednom primjeru nepoštivanja Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN 78/13) na našem lokalnom području. Naime, još od proljeća pokušavamo stupiti u kontakt s nadležnima za pravilno označavanje parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom ispred Doma zdravlja u Ivanić Gradu. Obratili smo se voditelju ispostave Doma zdravlja Ivanić Grad te ravnatelju Doma zdravlja Zagrebačke županije, no na naš upit nismo dobili odgovore.

U dobroj namjeri, ne želeći da se u našoj lokalnoj zajednici osobe s invaliditetom smatraju građanima drugog reda, za savjet smo se obratili Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom.

Pozivajući se na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Fakultativni protokol uz Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine (a koji pristupačnost vide kao jedan od osnovnih preduvjeta za provođenje svih aktivnosti svakodnevnog življenja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u zajednicu) Pravobraniteljica je Domu zdravlja u Ivanić Gradu i Domu zdravlja Zagrebačke županije uputila dopis u kojem poziva na uklanjanje prepreka koje su predstavnici naše Udruge uočili ispred Doma zdravlja u Ivanić Gradu. Ono što smo uočili su parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom koja su teško uočljiva odnosno ne postoji adekvatna vertikalna i horizontalna signalizacija. Također smo predložili da se poveća broj parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom (u skladu s Pravilnikom) kao i da ona budu što bliže ulazu u Dom zdravlja čime bi se olakšalo kretanje osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Svakako očekujemo pozitivan ishod ove priče o čemu ćemo vrlo rado izvijestiti.

Facebook podijeli