Mali princ


Slika Svjetski dan ljubaznosti proglasila je Svjetska organizacija ljubaznosti još 1998. godine. Na ovaj dan ljude se želi potaknuti na to da ne zanemaruju različitosti nastale na osnovu granica, religija, nacija i rase.

U Udruzi roditelja djece i osoba s invaliditetom „Mali princ“ uvijek se trudimo da naše aktivnosti u okviru igraonice budu zabavne i edukativne . Tako smo na igraonici u srijedu, 13. studenoga, obilježili i Svjetski dan ljubaznosti.

Djelatnici „Malog princa“ još početkom tjedna počeli su raditi na idejama kako obilježiti Svjetski dan ljubaznosti. Misao vodilja bila je podsjetiti na osnovna pravila lijepog ponašanja. Nakon razrađenih planova preostalo je još jedino čekati da se male i velike glave okupe na igraonici.

Za zagrijavanje igrali smo razne društvene igre – Čovječe ne ljuti se , Hobotnicu Jolly, crtali smo, pričali…

Zatim je došlo vrijeme da se prihvatimo ozbiljnijih stvari odnosno da prethodno planirane aktivnosti provedemo u djelo. Što je ljubaznost? Naučili smo: „Ljubaznost je poštovati drugoga. Ljubaznost je ne rugati se drugima. Ljubaznost je voljeti druge.“ Potom smo razgovarali kako se lijepo ponašati u različitim situacijama – smijemo li ismijavati druge, prostačiti, tući se i vrijeđati? Kako se ponašati prema onima koji su na bilo koji način „drugačiji od nas“? Druge ne smijemo ismijavati jer ne volimo ni da nas drugi ismijavaju. Druge ne smijemo zvati pogrdnim imenima, udariti slabijeg od sebe niti se udružiti s nekime kako bi drugoga tukli i ismijavali. Moramo poštovati različitosti – unatoč svojoj različitosti svi možemo biti dobri prijatelji. Lijepo je pomagati starijima, nemoćnima ili slabijima od nas.

U sljedećem zadatku izradili smo plakat gdje su na jednoj strani već bile zalijepljene sličice koje su prikazivale nepristojno/neprihvatljivo ponašanje, a mi smo morali pronaći i zalijepiti sličice koje prikazuju pristojno/prihvatljivo ponašanje. Tako su na jednoj sličici prikazane dvije djevojčice kako se tuku, a mi smo kao pristojno ponašanje zalijepili sličicu djece kako se grle. Različitost je simbolizirala sličica dječaka u invalidskim kolicima koji se igra sam dok smo mi pronašli sličicu na kojoj se igra mnogo djece od kojih su neka u kolicima, neka imaju drugu boju kože i sl.

Naučili smo i da su MOLIM, HVALA, IZVOLI i OPROSTI četiri čarobne riječi te smo naveli primjere u kojima ih najčešće upotrebljavamo.

Ovom igraonicom dotakli smo se i teme tolerancije. Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenog, a podsjeća nas na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

 

 

Facebook podijeli