Mali princ


Slika Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom „Mali princ“ u četvrtak 09.05.2013. uključila se u manifestaciju „Dan Europe 2013.“ u organizaciji Grada Ivanić Grada. Dan Europe, sa ostalim sugrađanima, obilježili smo ispred Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad.

U sklopu navedene manifestacije Udruga je imala INFO štand na kojem je zaposlenik Udruge Daniel Hanžek građane informirao o aktivnostima „Malog princa“ putem letaka te predstavio nove promotivne materijale Udruge – magnetiće s likom Malog princa i citatima iz istoimene knjige. Povodom Dana Europe članovi i volonteri Udruge izradili su plakat „Što ulazak u EU donosi osobama s invaliditetom?“. Zainteresirani građani na ovaj način mogli su se informirati o pogodnostima koje Europska unija pruža osobama s invaliditetom. Aktivna društvena integracija osoba s invaliditetom je među prioritetnim pitanjima politike ljudskih prava Europske unije. Osobe s invaliditetom imaju sva prava temeljem važećih zakonskih propisa, no problemi se javljaju u praksi i provedbi istih. Osobe s invaliditetom potencijalno rješenje vide u bliskoj suradnji institucija i udruga te podršci države kako bi se europska sredstva iskoristila na način da unaprijede i povećaju kvalitetu života i uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Uz „Malog princa“ na obilježavanju Dana Europe sudjelovali su učenici Osnovnih škola Ðure Deželića i Stjepana Basaričeka, učenici Srednje škole „Ivan Švear“, Dječji vrtić Ivanić Grad, Plesni centar „Karizma“, Twirling klub Ivanić, BMX grupa „Troll crew“, Odred izviđača „Dabar“, Udruga „Era Vita“, Klub osoba s invaliditetom „Duga“, KUD „Ivanić“ te Šahovski klub „Ivanić“. U moru sudionika moglo se naći za svakoga ponešto. Uz lijepo vrijeme, šarolik program i dobru atmosferu, bila je šteta ostati zatvoren među četiri zida kada je ovakav događaj u pitanju. A program je doista bio šarolik.

{mosimage} Program je otvorio zbor Osnovne škole Ðure Deželića himnom „Lijepa naša“. Zbor Osnovne škole Stjepana Basaričeka izveo je himnu Europske unije „Oda radosti“. Slijedio je pozdravni govor gradonačelnika Borisa Kovačića. Pročelnica Vlatka Berlan Vlahek održala je govor u europskim projektima u koje je uključen Grad Ivanić Grad. Građanima su se zatim predstavili Plesni centar „Karizma“, Dječji vrtić Ivanić Grad, BMX grupa „Troll crew“, Twirling klub „Ivanić“. U slobodnom dijelu programa ponuđene su razne aktivnosti: crtanje, igranje šaha, obilazak štandova udruga, druženje…

Kao što se i vidi iz popisa program je doista bio šarolik. Poslije formalnog dijela na kojem su građani mogli doznati bitno o Europskoj uniji druženje se nastavilo uz ugodnu atmosferu, veselu ekipu i lijepo vrijeme.

 

{mosimage} Dan Europe svaki godine se obilježava 09. svibnja. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 09. svibnja obilježava kao „Dan Europe“ jer je tog datuma Schumanovom deklaracijom formirana Europska zajednica za ugljen i čelik što je bio i početak Europske unije.Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Dan Europe obilježava se i u Republici Hrvatskoj pa se tjedan u koji pada 09. svibnja obilježava kao Europski tjedan.

Autor članka: Daniel Hanžek

Facebook podijeli