Mali princ


Slika I u 2013. udruga Mali princ nastavlja s provođenjem aktivnosti „Mobilnost i arhitektonske barijere“ u sklopu koje se prate, evidentiraju i uklanjaju arhitektonske barijere na lokalnom području te se radi na poštivanju parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

U 2012. godini Udruga je nekoliko puta reagirala prilikom rekonstrukcije prometnica na području Ivanić Grada. Izlaskom na teren uočene su mnoge nepravilnosti odnosno postupanje koje nije u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN 151/2005). O istima smo obavijestili Grad Ivanić Grad u dva navrata (travanj i studeni), no nažalost nismo dobili odgovor. Na naše pozive za zajedničkim sastankom na kojem bi se sastali predstavnici Udruge i predstavnici Grada, a na kojem bi se razgovaralo o postojećim problemima te pokušalo dobiti rješenja za iste, nitko mjerodavan nije reagirao.

Slika

Grad je svoje opravdanje dao na sjednici Gradskog vijeća održanoj 21.12.2012. navodeći kako je, po pitanju arhitektonskih barijera, učinjeno sve što je bilo u mogućnosti Gradske uprave te je Udruga neopravdano nezadovoljna učinjenim.

Kako bismo pojasnili situaciju upoznati ćemo Vas s konkretnim primjerom stvaranja arhitektonskih barijera prilikom rekonstrukcije postojećih raskrižja i ulica.

U centru našeg grada nalazi se raskrižje sa semaforima koje je početkom 2012. godine rekonstruirano. Rekonstruiran je kolnik i postavljeni su novi stupovi nosača semafora, napravljeni su i novi upušteni rubnjaci na cijelom raskrižju. No, stupovi semafora postavljeni su na sredinu upuštenog rubnjaka tako da osoba u kolicima ili slijepa osoba tuda ne može proći. Isto tako prilikom rekonstrukcije ulice Ive Rastića izgrađen je nogostup širine 60 cm i evidentno je da se radi o arhitektonskoj barijeri pošto se invalidskim kolicima ne može prolaziti ulicom.

Slika

O navedenom smo upozoravali i izvođače na samom gradilištu, Gradsku upravu, projektante (komentari su „Neka invalidi idu ulicom koja je pristupačna.“ i „Pa kaj tih invalida ima toliko u Ivanić Gradu?) da podliježu kaznama, međutim nitko nas nije poslušao i raskrižje i ulica pušteni su u promet.

Aktivnosti odgovornih u Gradu po pitanju arhitektonskih barijera smatramo nedostatnim i neprimjerenim jer umjesto da čine sve na uklanjanju postojećih barijera, oni svojom nekompetentnošću stvaraju nove.

Što poduzeti kako bi se naši članovi nesmetano kretali ulicama našeg Grada odnosno gdje i na koji način intervenirati kako bi Gradska uprava počela ozbiljno shvaćati poteškoće osoba s invaliditetom?

Za pomoć smo se obratili nadležnim institucijama koje štite prava osoba s invaliditetom.

Udruga „Mali princ“ želi ostvariti partnerski odnos na lokalnom nivou i rješavati probleme sporazumno. S druge strane, ne možemo se pomiriti s (ne)namjernim kršenjem prava osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti u smislu postojećih i stvaranja novih barijera. Na kraju, postavlja se i pitanje opravdanosti trošenja novčanih sredstva poreznih obveznika na ovakav, krajnje neprimjeren i skandalozan, način.

Nove rekonstrukcije prometnica u Ivanić Gradu su u tijeku. Križanje Savske i Majdekove ulice, Šiftarova ulica… Naša Udruga opet reagira na vrijeme i apelira na Gradsku upravu da se prilikom rekonstrukcije poštuju odredbe aktualnog Pravilnika.

{mosimage}

Što se tiče pravilnog označavanja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom izlaskom na teren uočeno je kako su parkirališna mjesta kod Doma zdravlja u Ivanić Gradu teško uočljiva. Stoga smo se obratili Domu zdravlja s molbom da se parkirališna mjesta pravilno označe vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, da se poveća broj parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom sukladno s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (5% parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom na ukupan broj postojećih mjesta) kao i da mjesta budu u nizu i što bliže ulazu u Dom zdravlja.

Ove godine Udruga će posebnu pažnju posvetiti aktivnostima mobilnosti i arhitektonskih barijera stoga pozivamo sve članove, ali i građane da se aktivno uključe u tom području kako bi se građani s invaliditetom i smanjene pokretljivosti neometano kretali ulicama našeg Grada.

 

Facebook podijeli