Mali princ


Slika Udruga «Mali princ» sudionica je na projektu «Mreža podrške» kojeg, uz financijsku pomoć Europske unije, provodi Udruga roditelja djece s posebnim potrebama «Put u život – PUŽ». Cilj projekta je širenje iskustava, znanja i stavova kako bi se roditelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ohrabrili i stvorili kritičnu masu koja će biti sposobna utjecati na stavove društva te stvaranje i implementaciju zakona.

U cilju osnaživanja roditeljskih organizacija i stvaranja neformalne podrške svih sudionika projekta, udruga «PUŽ» gostovala je u Ivanić Gradu od 16.02.2012. do 18.02.2012..

Druženje s udrugom «PUŽ» započeli smo već u četvrtak. Četvrtak je na Obiteljskom radiju Ivanić rezerviran za gostovanje udruga, tako da smo sudjelovali u radijskoj emisiji. Ispred udruge «Mali princ» sudjelovala je Andrea Lončarek, voditeljica stručne službe, a ispred udruge «PUŽ» sudjelovale su Vesna Budak, predsjednica i Lidija Bonačić-Krešić, tajnica. Slušatelji su mogli čuti kako je došlo do suradnje između «Malog princa» i «PUŽ-a», saznati osnovne informacije o udruzi «PUŽ», njihovim projektima i aktivnostima te osnovne informacije o projektu «Mreža podrške».

{mosimage} U petak su predstavnici «PUŽ-a» posjetili prostorije naše Udruge te s voditeljicom stručne službe razmijenili informacije i iskustva o radu udruga. Slijedilo je veselo druženje na kreativnoj radionici na kojoj smo učili kako raditi cvjetiće od tkanine. Zapravo, prinčevi i princeze su to već svladali pa su svoje znanje s veseljem prenijeli našim gostima. Petak smo zaključili neformalnim druženjem članova Predsjedništva «Malog princa» s predstavnicima «PUŽ-a», na večeri.

{mosimage} Najvažniji dio gostovanja «PUŽ-a» svakako je bio u subotu. U restoranu «Ivanićanka» stručni suradnici «PUŽ-a» održali su edukativna predavanja za roditelje, stručne suradnike i volontere «Malog princa». Nakon uvodnih riječi Dubravka Pavkovića, predsjednika «Malog princa», u kojima je poželio dobrodošlicu našim gostima, započelo je predavanje o Marte meo metodi – metodi optimalne potpore razvoju, a koje je održala Ivana Pentek Oršanić. prof. rehabilitator i Marte meo terapeut. Sudionici su imali prilike čuti informacije o ovoj vrlo zanimljivoj metodi koja se može primjenjivati u svakodnevnim situacijama, a koja se temelji na pozitivnim momentima u komunikaciji te tako potiče i unapređuje razvoj djece. Slijedilo je predavanje Mirele Brunović, radnog terapeuta. Udruga «PUŽ», u suradnji sa Centrom za odgoj i obrazovanje «Slava Raškaj», provodi program «Možemo više», a kojem je osnovna namjena osamostaljivanje djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju te povećanje funkcionalnosti i samostalnosti. Sudionicima su prezentirani rezultati rada na programu u proteklih godinu dana, a prezentacija je popraćena brojnim fotografijama i video zapisom, kako bi se o samom programu odnosno njegovoj važnosti moglo dobiti što cjelovitiju sliku. Radni terapeut Mario Horvat sudionike je pobliže upoznao sa senzoričkom integracijom. Nakon službenog dijela slijedio je ručak za sve sudionike.

Tri dana u kojima smo radili, ali i zabavljali se i družili dokazuju koliko je zapravo projekt «Mreža podrške» uspješan u ostvarivanju svojih ciljeva.

Prijateljstvo i suradnja s udrugom «PUŽ» ovdje ne prestaju. Očekuje nas završni modul projekta «Mreža podrške» na proljeće, ali ni tu nije kraj jer smo uvjereni da će prijateljstvo između ove dvije udruge i dalje rasti.

 

Video zapis s radionice možete pogledati ovdje.

Facebook podijeli