Mali princ


Slika Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom "Mali princ" u subotu, 03.12.2011., prisustvovala je skupu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa i Kluba osoba s invaliditetom «Duga» iz Ivanić Grada. Skup pod geslom «Ti možeš sve» započeo je u 16:00 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad.

Ispred «Malog princa» na skupu je sudjelovao Daniel Hanžek. Pročitajte njegovo viđenje skupa.

Prilikom uvodne riječi prisutne je pozdravio predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Ivanić Grad, gdin. Matija Grdan i sa nekoliko riječi obrazložio zašto je 03.12. važan dan za osobe s invaliditetom. Nakon njega pred nazočne je stupio gradonačelnik, gdin. Boris Kovačić koji je, između ostaloga, govorio i o arhitektonskim barijerama te je naglasio kako je najlakše maknuti arhitektonske barijere, ali da je puno teže maknuti barijere «iz glave». Osobno mislim da je to istina jer, premda znam da su većinom «zdravi ljudi» prihvatili suživot sa osobama s invaliditetom, nažalost ima izuzetaka i zato se moramo još više potruditi i raditi na tome da nam zajednički život bude što lakši i sretniji.

{mosimage} Nakon gradonačelnika pred nazočne je izašla pedagoginja Srednje škole «Ivan Švear», gđa. Nada Gregorek, koja nam je prezentirala kako su učenici s teškoćama u razvoju uključeni u redovnu školu. Za te učenike su u izboru zanimanja pomoćni bravar i pomoćni administrator. U četiri godine, koliko se u srednjoj školi provodi projekt uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u redovnu nastavu, školu je od 1100 učenika godišnje ukupno završilo 36 učenika sa invaliditetom.

U nastavku programa pred nazočne je istupila gđa. Slavica Bevanda, muzikoterapeut iz Centra «Stančić» koja nam je prezentirala što je muzikoterapija i o njenom utjecaju na osobe s invaliditetom. To me se predavanje izuzetno dojmilo jer je bilo zadivljujuće spoznati da nam glazba ne služi samo za zabavu nego da se može koristiti i u druge svrhe, kao što smo imali prilike i vidjeti na primjeru autoagresivnog dječaka (filmić pušten u sklopu prezentacije) koji je udarao sam sebe. Nakon šest mjeseci muzikoterapije prestao se udarati. Bilo je naprosto uzbudljivo gledati kakav je učinak na njega imala glazba.

Slijedilo je izlaganje gđe. Željke Šemper, voditeljice Centra «Dubrava» koja nam je prezentirala njihov školski plan i program (govorila nam je o zanimanjima za učenike s invaliditetom, njihovim raznim aktivnostima…).

{mosimage} Završio je formalni dio skupa te je slijedio kulturno – umjetnički program. Na početku je članica Kluba osoba s invaliditetom «Duga», Nada Manc pročitala par pjesama koje je napisala. Pjesme su bile prekrasne i polučile su velik pljesak od publike. Uslijedio je nastup dramske sekcije Kluba «Duga» sa predstavom «Ljubav na prvi pogled» u autorstvu Dajane Pammer, članice Kluba. U predstavi su glumili članovi Kluba u suradnji s glumcima Amaterskog kazališta iz Križa. Po pljesku na kraju predstave vidjelo se kako su članovi Kluba to maestralno izveli.

{mosimage} Nakon predstave na scenu je stupila plesna skupina «Nikoline» iz Centra «Dubrava». Poslije «Nikolina» na scenu je izašla Aleksandra Srebačić, operna pjevačica iz Ivanić Grada u pratnji Rolanda Grlice na klaviru te nas počastila sa nekoliko pjesama.

Na kraju, sve što je lijepo kratko traje pa je tako skup i završio. Bilo je stvarno prekrasno biti dio skupa. Od organizacije, predavanja do predstava, sve je bilo za čistu peticu.

Facebook podijeli