Mali princ


U subotu, 22. veljače 2020. na lokaciji idiličnog turističkog imanja u prirodi u Moslavačkoj priči, održana je poludnevna edukativna radionica za roditelje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Radionicu je organizirala i vodila Udruga „Mali princ“ u sklopu projekta „Ringišpil – prihvaćanje različitosti kroz učenje i igru“, kojega kontinuirano financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja već treću godinu. Kroz projekt se nastoji potaknuti uključivanje i prihvaćanje djece s različitim razvojnim teškoćama u odgojno-obrazovne ustanove i među skupine vršnjaka, te se djeluje iz tri različita smjera, educirajući stručnjake koji rade s djecom, roditelje djece urednog razvoja u vrtićkim i školskim skupinama te naposlijetku, i samu djecu koja se kroz vršnjačke interakcije svakodnevno susreću u igri i učenju s djecom s razvojnim teškoćama. Na temelju evaluacijskih aktivnosti iz prethodnih faza projekta, ova faza provedbe proširena je i s dodatnom aktivnosti- radionicom za roditelje djece s teškoćama u razvoju, te su upravo oni bili najvažnija ciljna skupina na ovom događanju. Radionicom se nastojalo djelovati u smjeru osnaživanja roditelja, pružanja podrške za nošenje sa izazovima i teškoćama invaliditeta te prezentiranja dodatnih informacija iz područja aktualne problematike s kojima se roditelji suočavaju. Radionica je ujedno pružila mogućnost predaha i omogućila „vrijeme za sebe“, te međusobno povezivanje, razmjenu iskustva i snagu za slijedeće korake.

Ovaj projekt od velikog značaja za lokalnu zajednicu budući da ujedinjuje različite dionike kroz interdisciplinarni pristup. Tako su se u projekt i radionicu uključile partnerske organizacije, Dječji vrtić Ivanić-Grad, Dječji vrtić Roda, Dječji vrtić Proljeće Kloštar Ivanić, Dječji vrtić Križ, kao i Osnovna škola Stjepana Basaričeka u svojstvu partnera, te Zagrebačka županija sa predstavnicom gđom Ivančicom Prugovečki u ulozi koordinatora. Na radionici su sudjelovala i predstavnica Centra za socijalnu skrb, kao i stručna suradnica koja provodi terapeutske aktivnosti s djecom, te volonteri i zaposlenici Udruge. Važnu ulogu u provedbi projekta ima i Grad Ivanić-Grad, partner na projektu, koji podržava rad i aktivnosti za dobrobit najosjetljivijih skupina u društvu te kroz projekt daje svoj doprinos u brizi za socijalne potrebe u lokalnoj zajednici.

Radionica je započela uvodnim predstavljanjem i pozdravnim govorom direktorice gđe Snježane Ožetski, koja je svima poželjela lijepu dobrodošlicu i otkrila nam toplu obiteljsku priču u pozadini nastanka ove prelijepe lokacije. Nakon toga, prisutne roditelje i goste pozdravili su predsjednik Udruge Mali princ, Dubravko Pavković  te koordinator za osobe s invaliditetom, Juraj Pavković. Slijedio je edukativni dio radionice, u kojem je ukratko predstavljen projekt i dosadašnji uspjeh i postignuća projekta, kao i rezultati rada s roditeljima iz odgojno-obrazovnih ustanova na projektu, kako bi se dobila šira perspektiva u obuhvaćanju problematike integracije djece s teškoćama u razvoju. Kratko edukativno izlaganje održala je i predstavnica Zagrebačke županije gđa Ivančica Prugovečki, koja je roditeljima iznijela korisne informacije o pomoćnicima u nastavi te ostalim važnim čimbenicima prilikom obrazovanja djece s teškoćama u razvoju.

Središnji dio radionice odnosio se na grupni rad i razmjenu iskustva roditelja, uz podršku koordinatora i voditelja, koji su odgovarali na upite roditelja i usmjeravali raspravu. Radionicu smo priveli kraju kroz aktivnost koja se odnosila na identifikaciju roditeljskih snaga i motivacije, te je radionica završila u pozitivnom ozračju.

Nakon ispunjavanja evaluacijskih upitnika, uslijedila je šetnja i zajednički ručak u restoranu u Moslavačkoj priči, sa tradicionalnim domaćim specijalitetima. Puni dojmova, sretni i ispunjeni, vratili smo se svojoj svakodnevnici, osnaženi i obogaćeni za nove uspomene i novo iskustvo koje će biti poticaj za nošenje sa budućim izazovima.

Malo je reći hvala, ali posebno bismo ipak istaknuli koliko nam znači ovakva aktivnost i odaziv roditelja, hvala na ukazanom povjerenju, dijeljenju svojih priča, emocija i podrške međusobno. Također, veliko hvala i našim suradnicima, Obrtu za eko igračke, koji su nam pomogli izraditi unikatne poklone za uspomenu roditeljima, zatim prijevozniku Maluks promet d.o.o., koji nam je u ovu svrhu poklonio besplatan prijevoz za roditelje autobusom, kako bi ova radionica mogla biti dostupna i pristupačna što većem broju korisnika te Obiteljskom radio Ivaniću, koji su medijski popratili cijelo događanje i pružili roditeljima priliku da se čuje i njihova strana priče.

Hvala i našim partnerima, volonterima, koordinatorima, voditeljima, medijima i svima koji su na bilo koji način omogućili ovu inicijativu.

I na kraju, posebne zahvale našim domaćinima u Moslavačkoj priči, i cijelom njihovom timu, koji su se pobrinuli da cjelokupna provedba i organizacija događanja kod njih protekne na najvišem mogućem nivou, te su pokazali izuzetnu stručnost, profesionalnost i ljubaznost u radu i pristupu gostima.

 

 

Facebook podijeli