Mali princ


U periodu od 05.04., 12.04. i 26.04.2017.godine, u prostorijama Udruge “Mali princ”, održan je ciklus od tri kreativne radionice pod nazivom „Da mi je zlatna ribica“ u sklopu projekta „I ja imam svoje ja: pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici“, financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prioritet projekta je promicanje i zaštita prava djece, a provedene aktivnosti bile su usmjerene promicanju dječje participacije u lokalnoj zajednici.

Na radionicama su aktivno sudjelovali suradnici projekta srednja škola Ivan Švear i Ivakop d.o.o te partner projekta Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad. Kreativne radionice imale su značajnu ekološku komponetnu s ciljem podizanja svijesti o recikliranju stakla, a učenici srednje škole Ivan Švear i članovi Udruge „Mali princ” samoinicijativno su prikupili velik broj staklenih ambalaža koje su zatim oslikavali. Djelatnici Ivakopa d.o.o. na zanimljiv su i pristupačan način sudionike radionice upoznali s načinima recikliranja stakla te pokazali dodatnu inicijativu organiziranjem kviza o recikliranju stakla kako bi podigli ekološku svijest svih sudionika radionice. Kroz interaktivan kviz djeca su pokazala zavidno znanje o recikliranju stakla, brzinu i sposobnost u odgovaranju na pitanja, a timskim radom povećala se međuvršnjačka pripadnost.

Uz pomoć volontera, roditelja i suradnika projekta djeca s teškoćama aktivno su sudjelovala u kreativnom radu, oslikavajući staklene ambalaže te je kroz grupni rad ostvarena međusobna integracija djece s teškoćama i učenika Srednje škole Ivan Švear. Sudionici su pokazali međusobno prihvaćanje i toleranciju za djecu s teškoćama, stvorili nova prijateljstva te se pokazali pripadnost vršnjačkim skupinama. Oslikavanjem staklenih ambalaža djeca su izrazila svoje želje, misli, hobije i aktivnosti koje vole. Ponekad su to bile riječi omiljene pjesme, omiljeni nogometaš, želja za putovanjima, odlazak u prirodu ili prizor iz omiljene knjige Mali princ. Zajedničkim snagama su bojili, ukrašavali, sušili i izlagali ukrašene staklene ambalaže.

Kroz provođenje kreativnih radionica Udruga „Mali princ” bogatija je i za mlade volonterske snage budući da su neki učenici Srednje škole Ivan Švear izrazili želju za daljnjim volonterskim radom u Udruzi te češćim druženjem s našim članovima. Svoju motiviranost i senzibiliziranost u radu s djecom i mladima s teškoćama neki „novi” volonteri pokazali su i na 4. Festivalu igračaka gdje su predstavljali Udrugu „Mali princ”, ali i ponosno pokazali svoje oslikane staklene radove.

Na provednim radionicama ukupno je sudjelovalo 102 sudionika, od kojih je 70 djece i 32 suradnika, roditelja i volontera. Svi sudionici potpisali su se na potpisnu listu i ispunili evalucijski upitnik. Jedan evalucijski upitnik bio je za djecu, a drugi za roditelje, suradnike i volontere. Analiziranjem evalucijskih upitnika suradnika, roditelja i volontera (32 evaluacijskih upitnika) vidljivo je da su isti ocijenili svoje ukupno zadovoljstvo radionicom ocjenom vrlo zadovoljan i zadovoljan.  Važnost međusobne suradnje i ovakvih oblika podrške za kvalitetnu integraciju i aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u društvenoj zajednici procijenili su važnom i vrlo važnom te su također svi procijenili da su provedene aktivnosti bile korisne.  Nadalje, iz evaluacijskih listića vidljivo je kako se sudionicima najviše svidio grupni rad zbog međusobne interakcije djece, mogućnost kreativnog izražavanja, međusobna suradnja svih članova, volontera i suradnika te aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u lokalnoj zajednici.

Iz evaluacijskih upitnika djece (70 evaluacijskih upitnika) vidljivo je kako su djeca ocijenila da im se radionica vrlo svidjela te smatraju kako su ovakve kreativne radionice vrlo važne i da pomažu djeci da se uključe u društvenu zajednicu. Vidljivo je kako djeca navode kako im se najviše svidjelo oslikavanje staklenki, druženje s vršnjacima i rad u grupi, izražavanje kreativnosti te razgovor s članovima Udruge. Kao pohvale i prijedloge navode kako bi voljeli da se takvo druženje ponovi, navode kako podupiru rad Udruge, navode kako su se zabavili kroz oslikavanje i sudjelovanje u kvizu o recikliranju, upoznali članove Udruge te su pohvalili organizaciju, izrazili želju za češćim druženjem i novim kreativnim radionicama.

Suradnici projekta srednja škola Ivan Švear i Ivakop d.o.o te partner projekta Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad pokazali su veliku motiviranost u zajedničkoj suradnji, koordiniranju, pružanju pomoći i podrške prilikom provođenja kreativnih radionica te su doprinijeli pozitivnoj atmosferi tijekom svake aktivnosti u radu s djecom s teškoćama. 

 

AUTOR ČLANKA: Voditeljica radionice,

Maja Romanić, mag.paed.soc.

 

Facebook podijeli