Mali princ


U srijedu, 02. listopada 2019. održana je druga u ciklusu kreativnih radionica pod nazivom "Da mi je zlatna ribica" u sklopu projekta "I ja imam svoje ja - pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici- faza III", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt se provodi u partnerstvu i suradnji s Centrom za socijalnu skrb, Srednjom školom Ivan Švear, Osnovnom školom Đuro Deželić, tvrtkom Ivakop d.o.o. i Obrtom za eko-igračke. Na radionici je prisustvovalo ukupno 31 sudionika - djece i osoba s invaliditetom, volontera, suradnika i voditelja.

Kreativna radionica započela je edukativnim dijelom o recikliranju i različitim načinima upotrebe drva. Naučili smo na koji način možemo ponovno upotrijebiti i reciklirati predmete te na taj način ujedno brinuti o očuvanju okoliša. Nakon uvodnog dijela, članovi i volonteri su krenuli s izradom vlastitih ukrasnih predmeta od drva.

U tome nam je pomogao Obrt za eko-igračke koji je ostvario svaku kreativnu želju naših članova i volontera. Na radionici su sudjelovali i učenici iz Srednje škole I. Švear, koji su zajedno sa članovima Udruge „Mali princ“ bili uključeni u kreativne i socijalizacijske aktivnosti. Osim kreativne i ekološke komponente, radionica je bila temeljena i na promicanju i zaštiti prava djece, te su na pločicama prikazane poruke napisane u sklopu edukativnih radionica s učenicima od 1. do 4. razreda, koje su provedene u partnerstvu s Osnovnom školom Đuro Deželić.

Na kraju radionice, sudionici su ispunili evaluacijske upitnike.

Upitnici su izrađeni u dvije verzije, od kojih je jedna bila za volontere i suradnike, a druga verzija upitnika bila je izrađena u „easy-read“ verziji i bila je namijenjena djeci i osobama s invaliditetom.

Evaluacijski upitnik za suradnike i volontere ispunilo je ukupno 12 sudionika, a sadržavao je pitanja opisnog tipa, da/ne, i ocjenjivanje na Likertovoj skali od 1 do 5. Rezultati su pokazali da su sudionici bili vrlo zadovoljni održanom radionicom (M=4,9). Većina sudionika slaže se da je ovakav način međusobne suradnje i podrške vrlo važan za kvalitetnu integraciju i aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju (M=4,9). Svi sudionici jednoglasno smatraju korisnima ovakve aktivnosti za primjenu u svakodnevnom životu. Kao aktivnost koja im se najviše svidjela, volonteri su naglasili crtanje i bojanje, pisanje poruka, međusobno druženje i osjećaj zajedništva. Sudionici su pohvalili članove Udruge, ideju i organizaciju aktivnosti kako bi se na zanimljiv način pružila mogućnost djeci s teškoćama u razvoju da se uključe u zajednicu.

Evaluacijski upitnik u „easy-read“ verziji ispunilo je 8 djece, uz pomoć volontera. Umjesto Likertove skale, pitanja su koncipirana jednostavnim jezikom, a djeca su odgovarala opisno ili zaokruživanjem odgovarajućih ikona emocija. Sva djeca su izjavila da im se svidjela radionica. Na pitanje o važnosti radionice, 7 djece je odgovorilo da smatraju da su ovakve radionice važne i da pomažu djeci uključiti se u društvo, dok je jedan ispitanik odgovorio neutralno („svejedno mi je“). Kao dio koji im se najviše svidio, djeca su istaknula bojanje, te su pohvalili radionicu i izrazili želju da ponovimo ovakve aktivnosti.

„Zlatna ribica“ bila je medijski popraćena uz sudjelovanje Obiteljskog radio Ivanića, a dojmove sudionika možete poslušati u emisiji „Razlike nisu važne“, u srijedu 9. listopada 2019., u 17.00 sati.

Cijela radionica protekla je u prijateljskoj atmosferi, uz međusobno druženje, učenje, pomaganje i razgovor. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na kreativnim radionicama, a ukrasni radovi s porukama bit će predstavljeni na štandu Udruge „Mali princ“ u sklopu nadolazeće Bučijade.

 

Facebook podijeli