Mali princ


Slika Danas se, u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske, a pod motom „Autizam treba sustavno rješenje“, na državnoj razini obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Svjetski dan svjesnosti o autizmu proglasio je UN prije pet godina, a zbog sve većeg broja osoba s autizmom u svim zemljama svijeta.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga čije su glavne karakteristike slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu u Hrvatskoj će se obilježiti tradicionalnim puštanjem balona i okruglim stolom u Hrvatskom saboru, a Vlada će svoju potporu izraziti večernjim osvjetljavanjem svoje zgrade plavom bojom autizma.

Iz Udruge za autizam Hrvatske ističu kako je za djecu i odrasle s autizmom potrebno osigurati sustavno rješenje skrbi, a u obliku ranog prepoznavanja autizma, specijaliziranog dijagnostičkog odjela za autizam, bolje skrbi o zdravstvenim aspektima autizma i brige o mentalnom zdravlju, uspješnije odgojno – obrazovne integracije, dostupnije stručne podrške i pomoćnika u nastavi te primjerene skrbi u trećoj životnoj dobi.

U Hrvatskoj živi 8000 osoba s autizmom. Balone s natpisom „Autizam 8000“, koji simboliziraju djecu i odrasle s autizmom koji čekaju primjereno rješenje skrbi, u podne će pustiti gradonačelnici gradova u kojima djeluju udruge za autizam

.

Facebook podijeli