Mali princ


Na današnji dan, 2. travnja, obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Autizam je neurobiološki razvojni poremećaj mozga. Riječ autizam dolazi od grčke riječi autós što znači sam.

Obilježja autizma su teškoće u socijalnim interakcijama, teškoće verbalne i neverbalne komunikacije, te neuobičajeno ponašanje – ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Autizam utječe na mnoge dijelove mozga, ali nije sasvim razjašnjeno kako dolazi do toga.

Znaci autizma vide se još tijekom ranog djetinjstva, a prepoznaje se u prve tri godine djetetova života. Kod djece s autizmom često je prisutan nedostatak kontakta očima. Vrlo često neće spontano prilaziti drugima, a ako ipak priđu, često je to samo kako bi dodirnuli tuđu odjeću, kosu, ili postavili pitanje. Djeca s autizmom obično nemaju potrebu dijeljenja doživljaja i iskustva, te su sklona ponavljanju tuđih riječi, i suprotnom izgovaranju. Izražavanje emocija kod djece s autizmom je vrlo različito i većina ih pokazuje ljutnju, strah, radost ili žalost, ali u određenim situacijama to ne bi osjećali.  

Vrlo je važno dijete što prije uključiti u terapiju koja uključuje rad tima stručnjaka: neuropsihijatra, psihologa, logopeda… Najbolji se rezultati postižu ako se tretman započne rano, odnosno prije 3. ili 4. godine. Vrsta tretmana prilagođava se svakom djetetu pojedinačno, i vrlo je važno biti strpljiv.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu proglasila je glavna skupština UN-a  2008. godine i od tada se obilježava svakog 2. travnja. Obilježava se puštanjem plavih balona u zrak kako bi se ukazalo na nedovoljnu informiranost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.

Ove godine se, zbog pandemije izazvane COVID-19 virusom, po prvi puta Svjetski dan svjesnosti o autizmu ne može obilježiti puštanjem plavih balona na trgovima i ulicama gradova, ili raznim događanjima. Ali svatko od nas, makar i kod kuće, može nešto učiniti. Obilježite ovaj dan na način da obučete nešto plavo i pročitate poneki članak o autizmu. Samim time sudjelujete u podizanju svjesnost o autizmu.

Na priloženim slikama pogledajte kao smo prošle godine obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu, u Osnovnoj školi Đure Deželića. smileyheartenlightened

Facebook podijeli