Mali princ


Tribinom „Ljudska prava su ljudska, samo ako se odnose na sve ljude“, Zagrebačka županija obilježila je u Stambenoj zajednici za odrasle osobe s autizmom, u mjestu Mostari u općini Dubrava, Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. prosinca), Međunarodni dan volontera (5. prosinca) i Međunarodni dan ljudskih prava (10. prosinca).

Domaćin i suorganizator tribine bila je Udruga za autizam – Zagreb, koja provodi programe za osobe s poremećajima autističnog spektra, njihove obitelji, prijatelje i stručnjake, s ciljem promicanja i ostvarivanja prava i sloboda koje imaju i drugi građani u integriranim uvjetima lokalne sredine.

Rad Udruge, koja ove godine obilježava 20 obljetnicu postojanja, predstavila je predsjednica Udruge Slavica Dujmović. „Iako je Udruga za autizam registrirana u Zagrebu i većina naših korisnika dolazi s tog područja, najveću podršku ipak smo dobili od strane Zagrebačke županije koja nam je 2007. godine, za simboličan godišnji najam, ustupila zgradu stare područne škole ovdje u Mostarima, a prošle godine i zgradu područne škole u Vukšincu“, zahvalila je Dujmović.

Stambena zajednica u Mostarima uspješno je realizirana u sklopu projekta „Organizacija stanovanja uz podršku u manjim životnim i stambenim jedinicama za odrasle osobe s poremećajem autističnog spektra“ te u njoj trenutno boravi 6 štićenika o kojima brinu 4 asistenta. Cilj ovog projekta, koji dobiva pohvale i od strane europskih krovnih udruga za autizam, je osnaživanje izvaninstitucionalnog stanovanja osoba s autizmom u lokalnoj zajednici.

U ime Zagrebačke županije, tribinu je otvorio zamjenik župana Hrvoje Frankić rekavši da Zagrebačka županija svake godine u drugom gradu s posebno aktivnom udrugom organizira ovakvo okupljanje i skreće pažnju na određeni socijalni problem. Istaknuo je i važnost volontiranja u zajednici. „Blagdansko vrijeme pred nama budi ono najbolje u nama, srećom, postoje oni koji to osjećaju i čine svih dvanaest mjeseci u godini kroz volonterstvo. Darovati sebe i svoje vrijeme najljepši je mogući dar“, zaključio je Frankić.

Tijekom interaktivne radionice, koju je vodila akademska umjetnica, edukatorica i terapeutkinja Mejrema Reuter, zamjeniku župana Hrvoju Frankiću, načelniku Općine Dubrava Tomislavu Okroši, pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Kseniji Čuljak, predstavnicima drugih socijalno-humanitarnih udruga i organizacija te drugim gostima prikazano je kako izgleda terapijska predstava „Mala crvena kuća“ koju Udruga za autizam Zagreb provodi za svoje članove već dugi niz godina.

Svi prisutni su, naposljetku, puštanjem plavih balona simbolično pružili podršku osobama s autizmom.

 

Ispred udruge "Mali princ" na tribini su sudjelovale Andrea Chircovici, voditeljica Stručne službe i Srđana Šimac, voditeljica programa i projekata.

Foto i tekst: Zagrebačka županija

Facebook podijeli