Mali princ


Slika Po već dobroj staroj tradiciji obilježavanja značajnih datuma na igraonicama, na red nam je došlo i obilježavanje Valentinova – Dana zaljubljenih.

U "Malom princu" smo 12.02.2014. godine (srijeda) imali smo još jednu tematsku igraonicu. Naime, na toj smo igraonici obilježili značajan datum, a to je Valentinovo, koje se obilježava 14.02.

Uz pripreme koje su prethodile ovoj igraonici s uzbuđenjem smo dočekali 17:30h. Tako je Društveni dom u Šarampovu Donjem ponovno postao mjesto puno vesele graje, cike i vike naših malih i velikih prinčeva i princeza. Na samom početku smo se, gotovo kao i svakog puta do sad, prihvatili društvenih igara. Kada smo se zagrijali na radnu temperaturu te usput, uz šalu i zezanciju, pretresli događaje od proteklog tjedna, došlo je vrijeme da se prihvatimo ozbiljnijeg posla.

 

Prvo je naša srednjoškolka – volonterka pročitala zanimljivu legendu o nastanku Valentinova. Tako smo imali prilike saznati kako najpoznatija teorija o ovom prazniku potječe iz Rima. Valentinovo je dobilo ime po svećeniku Valentinu kojeg su, zbog nepridržavanja naredbe o vjenčavanju rimskih vojnika, na carevu zapovijed pogubili rimski vojnici 14. veljače. Isto tako, imali smo prilike saznati tko je napisao najstariju čestitku za Valentinovo te otkud običaj slanja čestitki za Valentinovo. Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski, koju je namijenio svojoj supruzi iz zatočeništva u Engleskoj. Imali smo prilike čuti kako se svake godine povodom Valentinova pošalje oko bilijun čestitaka te da svake godine na Valentinovo djevojke i žene diljem svijeta dobiju oko 50 milijuna ruža. Saznali smo i da u Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine stigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju.

 

Nakon ovih zanimljivih činjenica prionuli smo na drugi dio obilježavanja Valentinova, a to je – izrada plakata. Spremno smo se prihvatili izrade plakata kojeg smo prigodno izrezali u obliku srca kojeg smo nalijepili na bijelu podlogu i na njega napisali par bitnih činjenica za ovaj dan. Nakon lijepljenja tog velikog srca, na bijelu podlogu smo krenuli lijepiti mala crvena srca čega su se vrlo rado prihvatili naši mali članovi. I tako, malo – po malo, otkucalo nam je 19:30 sati što je označilo kraj još jedne vesele igraonice. I ovoga puta volonteri su bili na visini zadatka, igraonici su pristupili nesebično i sa željom za pomaganjem te voljom i željom za radom s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

.
Facebook podijeli